Erik-Simon Strijk stelde zojuist de tweede plaats veilig (+6:52) in de door de Belgische Diego van Looy gewonnen halve Israman in Eilat (4:30:33). Met de Israƫlische Roee Zoarets was het podium compleet (+19:08). Bij de dames zette Olympisch kampioen Nicola Spirig een ijzersterke wedstrijd neer, waarmee ze met overmacht won en eigenlijk zelfs op het mannenpodium plaats had mogen nemen met een overall derde plek (4:47:26).

Na 27:04 minuut klom Strijk als vijfde aan wal. De snelste zwemtijd zette Zoarets achter zijn naam; na 24:23 minuut bereikte hij als eerste de wisselzone. Van Looy lag na het zwemmen nog ruim 2,5 minuut achter op Strijk. Eenmaal in het zadel fietste Strijk snel naar de koppositie. Deze positie hield hij lange tijd vast, echter wist Van Looy hem voor de tweede wissel alsnog bij te benen en zo hing de Belg na een fietsonderdeel van 2:42:33 uur met een marge van een minuut zijn fiets terug in de rekken. Strijk legde de 90 kilometer af in 2:46:37 uur. Op het looponderdeel liet Van Looy zijn benen goed gelden en zo kwam Strijk – zoals hij vooraf al enigszins voorspelde – dan ook niet meer in zijn buurt. Na een snelle halve marathon van 1:12:55 tilde Van Looy het lint op bij de finish. Strijk stopte de klok 6:52 minuut later en had 1:18:52 uur nodig om de 21,1 kilometer af te leggen.

Nicola Spirig ongenaakbaar bij de dames
Opvallend vandaag was de deelname van de Zwitserse Nicola Spirig, die in een tijd van 4:47:26 zelfs voorin het mannenveld finishte en de wedstrijd bij de dames afgetekend won. Zagen we vorig weekend korte afstand atlete Flora Duffy nog sterk racen tijdens Ironman 70.3 East London, vandaag liet ook Spirig zien over voldoende duurvermogen te beschikken om een goede halve neer te zetten. Met een zwemtijd van 25:08 klokte ze de derde snelste tijd inclusief de mannen. Vervolgens bereikte de Zwitserse het eerste meetpunt tijdens het fietsen na 1:13:53 uur. Dat Spirig bijzonder hard op de pedalen stond blijkt wel als we dit vergelijken met de eerste man – Strijk – die hetzelfde meetpunt drie seconden eerder in de race passeerde. Uiteindelijk klokte de atlete een fietstijd van 2:58:17, waarmee ze de achtervolgende IsraĆ«lische Mazar Hadas ruim twintig minuten sneller af was. Spirig maakte het af met een halve marathon van 1:19:18.