In het Poolse Gdansk staan aankomende zondag twee Nederlandse pro atleten aan de start: Evert Scheltinga en Sarissa de Vries. Voor Scheltinga is het zijn eerste race sinds maanden, terwijl Sarissa de Vries meteen als één van de favorieten geldt na haar overwinning bij Challenge Riccione. Ook Leanne Fanoy doet mee, maar zij racet met de Franse nationaliteit. Spannend gaat het ongetwijfeld worden, gezien het sterke deelnemersveld bij zowel de mannen als vrouwen.

Bij de mannen zijn de meeste ogen ongetwijfeld gericht op Pablo Gonzalez Dapena. De Spanjaard deed de afgelopen maanden mee aan diverse Challenge Family-races, finishte regelmatig hoog en ook op het podium, maar slaagde er dit seizoen nog niet in een wedstrijd te winnen. Daar zal hij aankomend weekend absoluut verandering in willen brengen. Toch zal dat niet gemakkelijk worden, want hij neemt het onder andere op tegen Matt Trautman. De Zuid-Afrikaan is wellicht meer gespecialiseerd in de lange afstand, won in 2019 bijvoorbeeld nog Challenge Almere-Amsterdam in een nieuw race record van 7:50:15 uur, maar kan ook op de Middle Distance goed uit de voeten.

Verder mag er ook veel worden verwacht van onder andere de Britse Thomas Davis, Duitse Marcus Herbst en Franz Loeschke. Cyril Viennot (FR), Alessandro Degasperi (IT) en Evert Scheltinga (NL) gelden als zeer gevaarlijke outsiders.

Bij de vrouwen lijkt de grootste strijd los te gaan barsten tussen vier deelnemers: Emma Pallant, Judith Corachan, Lisa Norden en Sarissa de Vries. Op papier is de Nederlandse De Vries misschien wel de grootste kanshebster: een paar weken terug won zij dus Challenge Riccione, daarna nam ze rust om nu zo goed mogelijk in Gdansk aan de start te staan. Vrouwen als de Britse Pallant, Spaanse Corachan en Zweedse Norden zijn eigenlijk altijd goed en behoren altijd tot de favorieten van een wedstrijd.

Daarnaast staan ook de Duitse Carolin Lehrieder en Margie Santimaria aan de start. De Duitse en Italiaanse atletes zijn eveneens altijd sterk en zeer geduchte concurrentes om goed in de gaten te houden. Lokale favoriet Ewa Komander zou, ongetwijfeld gesteund door het thuispubliek, ook nog wel eens voor een mooie verrassing kunnen zorgen.