“Mijn laatste echte race – een halve of hele triathlon dus – is zó lang geleden. Volgens mij was dat Challenge Cape Town, eind 2019. Ik kan ondertussen écht niet meer wachten tot het zondag is.” Evert Scheltinga’s geduld is lang getest, maar eindelijk mag hij weer los. Aanstaande zondag staat hij aan de start van de eerste editie van Challenge Gdansk. We blikken met hem vooruit op die wedstrijd, hebben het over zijn voorbereiding en het grotere plaatje. “Ik wil twee weken na deze race Ironman Lanzarote doen, dus ik kan wel een generale repetitie gebruiken. Zeker na deze lange periode zonder wedstrijden…om te voorkomen dat ik met een wetsuit aan op de fiets spring of mijn helm vergeet af te zetten voor het lopen”, grapt hij. 

De afgelopen zes weken bracht de atleet door in het zuiden van Spanje om ongestoord en hard te kunnen trainen. “Dat had ik echt even nodig. Ik merkte dat ik steeds een beetje last had van pijntjes in Nederland en dat komt bij mij vaak door de kou. De timing was goed, want die eerste maand in Spanje was het weer in Nederland steeds erg slecht.” Niet alleen het mooie weer hielp, ook de focus op het afwerken van de trainingen was prettig, legt Scheltinga uit: “In Nederland heb je toch meer afleiding en al is dat ook heel leuk, helpt het wel om dat even niet te hebben. Die eerste week in Spanje moest ik er nog een beetje inkomen, aangezien ik net terugkwam van een kleine knieblessure die ik aan een valpartij had overgehouden. Maar, daarna begon ik me langzaam maar zeker steeds sterker te voelen. Daarbij heb ik weer veel meer vertrouwen in dit seizoen als het op wedstrijden aankomt en dat doet me goed. 2020 heeft lang genoeg geduurd”, lacht hij.

‘In mijn eigen vorm heb ik in ieder geval veel vertrouwen’

De laatste week in Spanje spendeerde Scheltinga met zijn teamgenoten van Team4Talent, alvorens hij Nederland opzocht om zijn spullen te pakken en een week later richting Polen te vertrekken. Challenge Gdansk verscheen ongeveer halverwege de trainingsstage op de planning. “Ik wilde sowieso eerst ergens een halve triathlon doen om het gevoel weer te krijgen, maar ook om wat dingen te testen, qua voeding en materiaal”, legt hij uit. “Verder hoop ik mezelf goed van voren te kunnen laten zien, maar wat dat precies betekent, vind ik moeilijk om in te schatten aangezien ik zo lang niet op dit niveau en op deze afstand heb geracet. Er zijn ook een hoop nieuwe namen die de afgelopen races veel van zichzelf hebben laten zien, dus ik moet na een lange ‘off-season’ het triatlonwereldje weer een beetje opnieuw leren kennen, denk ik. In mijn eigen vorm heb ik in ieder geval veel vertrouwen”, klinkt hij enthousiast.  

‘Een kans om in het ritme te komen’

Na Gdansk staat Ironman Lanzarote op 3 juli rood omcirkeld op de kalender. “Die stond eigenlijk al lang op mijn bucketlist. Ik twijfelde eerst tussen Ironman Bolton en Ironman Lanzarote (die in hetzelfde weekend plaatsvinden, red.), maar durfde Engeland toch niet aan vanwege de corona-situatie daar. Lanzarote wilde ik dus sowieso altijd al eens doen. Dat ik die race in 2021 al op het programma zou zetten, was een spontaan plan, maar ik vind het super gaaf.” Een halve triathlon twee weken voor deze Long Distance is een perfect opstapje, zegt Scheltinga: “Uit ervaring weet ik dat het voor mij goed werkt om twee weken voor een hele nog een halve te doen. Dat geeft een fijne snelheidsprikkel en een kans om in het ritme te komen.” 

Challenge Gdansk zal aanstaande zondag vanaf 08:00 uur via een livestream (met alleen Pools commentaar) te volgen zijn. 

(Foto: André Kwakernaat)