Een zeer warme Challenge Prague (1.9km / 90 km / 21.1 km) is voor Evert Scheltinga niet de race geworden waar hij op had gehoopt: na 45 kilometer op de fiets stapte de Nederlander uit de race. Sarissa de Vries begon ijzersterk, kwam als eerste uit het water en ging op de fiets lang mee met de kopgroep, maar verloor uiteindelijk veel tijd tijdens het lopen. Uiteindelijk werd ze tiende. Bij de mannen ging de winst naar de Spaanse favoriet Javier Gomez. Hij zette een race record neer: 3:44:40. Bij de vrouwen werd er gewonnen door de Belgische Katrien Verstuyft in een tijd van 4:21:30. 

Scheltinga liet na afloop in een eerste reactie weten dat zijn zwemmen nog wel ok√© ging, maar tijdens het fietsen merkte hij al snel dat zijn lichaam niet in orde was. ,,Na tien minuten explodeerde ik en verkrampte mijn nek. Mijn hoofd begon te bonken en ik kon niet meer in mijn ligstuur liggen. Na 45 kilometer ben ik gestopt. Het had gewoon geen zin om zo’n lange lijdensweg te ondergaan.”

De Nederlander denkt niet dat deze teleurstelling te maken heeft met de nasleep van zijn herstelproces na Challenge Roth. ,,Nee, de afgelopen weken voelde ik me goed. Vorige week werd ik ziek, de laatste dagen voelde ik me weer beter maar vandaag dus niet.” 

(tekst gaat onder foto verder)

Evert Scheltinga stapt uit halverwege het fietsonderdeel. (Foto: 3athlon.nl)

De mannenrace werd nagenoeg constant hard gemaakt door Gomez, zijn landgenoot Pablo Gonzalez Dapena en de Belgische Pieter Heemeryck. Gomez sloeg tijdens het lopen toe en liep bij zijn concurrenten weg. Gonzalez Dapena gaf uiteindelijk iets meer dan zes minuten toe en kwam na 3:50:53 over de finish. Heemeryck zat daar weer een minuutje achter en finishte na 3:51:55. ,,Het was gewoon te warm”, aldus de winnaar van vorig jaar. ,,Bij de ingang van de laatste loopronde heb ik nog versneld”, gaat Heemeryck verder. ,,Ik heb Pablo nog ingehaald, maar ineens voelde ik dat ik bijna flauw ging vallen. Ik ben zelfs nog even langs de kant gaan staan.”

Heemeryck baalt van de derde plaats. ,,Maar goed, het is een podium en dat is goed.” Al liggend komt de Belg op adem. ,,Het is lang geleden dat ik zo kapot ben geweest.” 

(tekst gaat onder foto verder)

Gomez toont zich ongenadig tijdens het lopen en wint de wedstrijd in een race record. (Foto: 3athlon.nl)

 

Zijn landgenote Katrien Verstuyft zal ongetwijfeld minder balen. Zij trok aan het langste eind en deed 4:21:30 over de race. Daarmee bleef ze de Canadese Kirsty Jahn net voor want zij finishte 33 seconden later. Het brons ging naar de Britse Laura Siddal die slechts 18 seconden op Jahn toegaf. De top drie van de vrouwen zat dus binnen een minuut van elkaar. ,,Eindelijk eens een Challenge gewonnen”, aldus Verstuyft. ,,Ik ben al drie keer tweede geworden. Ik had wat steken, maar ben blij dat ik het heb kunnen houden. Ik heb vrij economisch gezwommen, in het begin van het fietsen had ik het lastig maar daarna kon ik het constant houden. De laatste ronde van het lopen was enorm zwaar.” 

En dan dus Sarissa de Vries. Als eerste uit het water, op de fiets goed mee maar daarna zakte ze tijdens het lopen weg. ,,Ik wist van tevoren dat het warm zou worden en dat ik het daar moeilijk mee zou hebben. We hebben een heel hitte preventieplan ontwikkeld met ijsblokjes en water, maar ik droogde heel snel weer op. De hitte heeft me vandaag echt genekt. Zodra ik mijn fiets ophing voelde ik dat het echt warm was. Ik ben begonnen met rustig lopen, maar dat werd al snel nog rustiger. En ook dat tempo kon ik niet vasthouden. Ja, ik baal wel.” 

Sarissa de Vries zwom uitstekend, fietste prima, maar verloor tijd en plaatsen tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)