Terwijl de ogen tijden de men’s Elite Race in Edmonton voornamelijk waren gericht op Mario Mola (ESP), Vincent Luis (FRA), Richard Murray (RSA) en Jonathan Brownlee (GBR), stonden er natuurlijk ook twee Nederlandse mannen aan de start. Marco van der Stel werd 24e. Jorik van Egdom eindigde als 31e. De wedstrijd werd gewonnen door de Spaanse Mola.

(tekst gaat onder foto verder)

Marco van der Stel (links) naast een opwarmende Jonathan Brownlee.

Terwijl het Luis was die het zwemmen constant aanvoerde, kon Van der Stel uitstekend bij blijven. Luis zette na 8:51 weer voet op land en slechts 6 seconden daarna kwam Van der Stel als vierde op het droge. Van Egdom had het duidelijk zwaarder, want hij kwam met 49 seconden achterstand als 44e uit het water.

Op de fiets profiteerde Van der Stel meteen van een kopgroep die direct ontstond. Samen met Brownlee, Luis, de Belg Marten van Riel en Tayler Reid uit Nieuw-Zeeland pakte de Nederlander al snel een voorsprong van twintig seconden op het achtervolgende peloton.

(tekst gaat onder foto verder)

Van der Stel (rechts) start sterk en maakt direct deel uit van de kopgroep.

Na acht kilometer gefietst te hebben en dus nog 12 kilometer te gaan, achterhaalde het peloton echter de kopgroep van vijf en zaten nagenoeg alle favorieten weer bij elkaar. De kopgroep bestond op dat moment uit 29 triatleten. Jorik van Egdom volgde in de eerstvolgende grote groep achtervolgers en keek op dat moment tegen een achterstand van 1:08 aan.

Ondertussen had Van Riel wel zin in een avontuurtje want met nog zo’n 9 kilometer te gaan reed de Belg weg uit de kopgroep. Een behoorlijke prestatie want in zijn eentje pakte hij een gaatje van zes seconden. Hij werd echter snel teruggepakt. Vanaf dat moment probeerde Ryan Fisher hetzelfde, maar het gaatje van de Australiër werd ook niet groter dan een paar seconden en uiteindelijk kwam het peloton dan ook gezamenlijk in de tweede wisselzone. Van der Stel maakte daar keurig onderdeel van uit maar begon het looponderdeel wel ergens achteraan de groep (25e). Van Egdom kwam in de tweede groep van de fiets en daarbij was zijn achterstand opgelopen tot 1:57.

(tekst gaat onder foto verder)

Mario Mola voert het veld aan.

Zoals verwacht was het topfavoriet Mola die tijdens het lopen dicteerde. Gedurende de eerste kilometers had hij onder andere Brownlee en Luis in zijn kielzog, maar ook de Noor Kristian Blummenfelt en Spanjaard Fernando Alarza konden prima mee. Van der Stel zag zijn achterstand al snel oplopen tot 45 seconden, maar kon zijn 25e positie voorlopig handhaven. Ondertussen voerde Mola het tempo steeds verder op en begon hij met snelheden van af en toe boven de twintig kilometer per uur zijn concurrenten meer en meer pijn te doen. 

Eén voor één moesten ze er vanaf. Terwijl Blummenfelt nog het langste mee kon, nam de Noor met nog een kilometer te gaan zelfs  de leiding. Vervolgens wisselden de twee elkaar meerdere keren af in de slotkilometer. Met nog 400 meter te gaan plaatste Mola zijn laatste versnelling en toonde hij zich toch de sterkste loper. Uiteindelijk won de Spanjaard in een tijd van 51:06. Blummenfelt werd tweede (51:09) en het brons ging naar de Australiër Jacob Birtwhistle (51:23).

Marco van der Stel schoof uiteindelijk nog een plekje op en werd 24e in een tijd van 53:27. Van Egdom eindigde als 31e in een tijd van 54:13.

Na een spannende slotkilometer pakt Mola de overwinning.