Onder een prachtig zomerzonnetje in Edmonton is Rachel Klamer 11e geworden tijdens de WTS-race. Lange tijd kon ze met de kopgroep mee, maar tijdens het lopen moest ze haar concurrenten toch laten gaan. Maya Kingma (37e) en Kirsten Nuyes (38e) eindigden verder van achteren. De wedstrijd werd gewonnen door Vicky Holland uit Groot-Brittannië.

(tekst gaat onder foto verder)

Klamer vlak voor de start van haar race.

Het was Maya Kingma die meteen in het oog sprong met een uitstekend zwemonderdeel. Slechts twee seconden na Jessica Learmonth (GBR) en Summer Cook (USA) kwam ze uit het water. Er werd hard gezwommen overigens, want de snelste dame kwam na 750 meter zwemmen in slechts 9:39 uit het water. De drie vonden elkaar na een prima wissel en begonnen het fietsen als kopgroep. Klamer kwam als achttiende uit het water en had op dat moment een achterstand van 25 seconden. Kirsten Nuyes lag na het zwemmen 53e en keek tegen een achterstand van 1:03 aan.

(tekst gaat onder foto verder)

Kingma begon het fietsen na een uitstekend zwemonderdeel van voren.

Tijdens het fietsen (20 kilometer) sloten er al snel meerdere dames aan bij het voorste drietal en daardoor ontstond er een kopgroep van 13 vrouwen. Kingma kon daar de eerste kilometers prima handhaven, terwijl Klamer in een grote groep op een seconde of twintig achterstand bleef rijden. Na de eerste 7 kilometer kwam Kingma echter, samen met Cook, op een paar seconden achterstand van de kopgroep te zitten, maar na een prima versnelling konden de twee dames toch weer terugkomen. Op dat moment bestond de kopgroep nog uit tien dames en kwam de achtervolgende groep inclusief Klamer steeds dichterbij. 

Met nog zo’n 11 kilometer te gaan, kwamen de twee groepen samen en werd het stuivertje wisselen voor de twee Nederlandse dames. Kingma bleek niet bij macht om de kopgroep te volgen en moest de eerste twintig dames lossen. Klamer daarentegen vond de aansluiting en kon wel voorin mee. Kingma kwam samen met Joanna Brown (CAN) te zitten en werd al snel op meer dan dertig seconden achterstand gezet.

(tekst gaat onder foto verder)

Kingma (links) en Brown snel op achterstand gezet.

De achterstand van Kingma liep al snel op tot meer dan anderhalve minuut, terwijl Nuyes de aansluiting al langere tijd kwijt was en tegen een constant oplopende achterstand van op dat moment al ruim drie minuten aan moest kijken. 

Het was dan ook deze volgorde waarin de Nederlandse dames begonnen aan het looponderdeel (5 kilometer). Alleen Klamer maakte deel uit van de kopgroep en kon nog aanspraak maken op een goede klassering. Het was echter een kopgroep van zeven dames, voornamelijk uit Amerika en Groot-Brittannië, die er vandoor ging. Na de eerste 1600 meter kwam Klamer door als dertiende. Op dat moment gaf ze achttien seconden toe op de kopgroep. 

Met nog 1500 meter te gaan was Klamer wel een plaatsje opgeschoven, ze liep nu twaalfde, maar haar achterstand op de koplopers werd steeds groter: 35 seconden. Ondertussen maakte Vicky Holland de wedstrijd hard en de triatlete uit Groot-Brittannië liep dan ook naar de overwinning in een tijd van 56:52. Als tweede over de finish kwam Ashleigh Gentle uit Australië (57:03) en derde werd Georgia Taylor-Brown uit Groot-Brittannië (57:09)

Uiteindelijk finishte Klamer als 11e. Ze schoof in de slotkilometer dus nog een plaatsje op en kwam na  57:57 over de streep. Kingma werd 37e en verloor uiteindelijk veel tijd. Ze kwam ruim zes minuten na de winnares over de finish. Nuyes kwam nog dichtbij Kingma, eindigde uiteindelijk als 38e en gaf iets meer dan zeven minuten toe op de winnares.

Holland pakt de titel in Edmonton.