Na een eerste editie in 2019 keert de Extreme Triatlon in Amersfoort terug op 16 mei 2020. Met een uitdagend mountainbike parcours belooft het wederom de zwaarste – of in ieder geval meest afwijkende – Long Distance triathlon in Nederland te worden. Organisator Mik Borsten vond – net als vorig jaar – dat er een alternatief moest zijn voor de dure wedstrijden: ,,Het absurde inschrijfgeld bij Ironman stoort mij al een tijd en daarnaast wordt er ook steeds vaker gestayerd tijdens deze wedstrijden.” Hij zet zijn statement kracht bij met een wel bijzonder lage prijs voor een full distance: ,,Deelname aan de Extreme Triatlon is gratis.” Overigens was deelname vorig jaar ook al gratis.

Om 06:00 uur zullen atleten op 16 mei van wal gaan voor 3800 meter zwemmen in het nieuwe Amerena zwembad. ,,Zwemmen in het zwembad is natuurlijk niet het meest spectaculaire, maar wel het meest praktisch aan het begin van het seizoen. Daarnaast is het voor de veiligheid ook het beste om het zo te organiseren. Met de Extreme Triatlon wil ik weer terug naar de basis: de atleet die ‘selfsupporting’ zijn weg zoekt”, vertelt Borsten. De grootste uitdaging zal het fietsonderdeel vormen: ,,Er liggen zo’n zes à zeven mountainbike parcoursen in de buurt van Amersfoort, die bij elkaar 180 kilometer vormen. Bij elkaar rijden de atleten zeker 130 kilometer op single tracks.” De daarop volgende marathon zal plaatsvinden rondom Amersfoort.

Ook over het tracken van atleten en timing is nagedacht: ,,Vroeger was het met routes en tijden bijhouden ingewikkeld. Nu kunnen de atleten met behulp van GPS zelf de route vinden en zijn ze middels live-tracking makkelijker in de gaten te houden.”

Met de Extreme Triatlon hoopt Borsten terug te gaan naar de charme van de sport zoals deze ooit ontstond: ,,Het gaat mij vooral om de beleving van de atleten zelf, terug naar hoe triathlon ooit is begonnen. Je moest toen alles zelf regelen en zelf je weg vinden. Dat is bij de Extreme Triatlon ook de bedoeling.”

De MTB-route van de Extreme Triatlon (foto: website Extreme Triatlon)