Het is een vaak terugkomende vraag, waarop het antwoord altijd verschilt: hoe combineer je werk, het gezinsleven en trainingen? Hardloopster en zwemster Helena Bjälkemo weet samen met haar man George – die vorig jaar wereldkampioen werd tijdens de meest beroemde zwemloop: Ötillö – al deze ballen in de lucht te houden. Met twee jonge kinderen vereist dat veel aanpassingen, maar de Zweedse familie weet er raad mee. Zelfs tijdens haar zwangerschap schoof Bjälkemo geen trainingen aan de kant, ze paste ze gewoon aan. Ze kreeg dan wel veel kritiek via social media over het doortrainen tijdens de zwangerschap, maar voor Bjälkemo werkte het legt ze uit.

Het begon allemaal met hardlopen voor de familie Bjälkemo: ,,Ik heb altijd hardgelopen. Toen ik George ontmoette, trainde hij helemaal niet eigenlijk. We begonnen samen te trainen voor een marathon en zijn daarna drie jaar lang allemaal marathons afgegaan: New York, Parijs en Berlijn.” Toen George last kreeg van een lopersknie kwam triathlon in beeld: ,,Hij bedacht zich dat hij zwemmen wel eens kon proberen en dat was het begin van zijn triathlon carrière. Hij heeft dat zeven of acht jaar professioneel gedaan. En sinds drie jaar doet hij nu zwemlopen.”

‘Dit is het eerste jaar dat ik bijna weer op niveau ben’ 
,,Ik ben zelf voornamelijk hardloper, maar ik doe sinds kort ook aan zwemlopen. Meestal train ik ongeveer tien uur per week. Een tijdje heb ik ook gefietst, maar mijn nieuwe hardloopcoach heeft dat liever niet. Hij denkt dat de spier aan de voorkant van je heup verkort raakt door fietsen.” Al haalt Bjälkemo veel plezier uit het doen van zwemlopen, haar grootste doel is terugkomen als sterke hardloper: ,,Ik heb de afgelopen vijf jaar kinderen gekregen en ben dus zwanger geweest en herstellende daarvan. Dit is het eerste jaar dat ik bijna weer op niveau ben.”

Ouder en wijzer
Bjälkemo kwam met een tijd van 37:07:16 op de tien kilometer dit jaar bijzonder dicht in de buurt van het PR dat ze op haar achttiende zette: 37:06:30. Ze hoopt dit record in 2020 – op 38-jarige leeftijd – te verbreken. ,,Ik ben nu eigenlijk beter dan jaren geleden en dat komt door twee dingen: ik ben relaxter, omdat ik ouder en wijzer ben; en ik denk dat ik beter om kan gaan met pijn. Ik weet niet of dat komt door het baren van een kind, maar ik kan mezelf veel harder pushen.”

Drukke baan en de komst van Noah en Emee
Zoals Bjälkemo al aankaart is er een hoop veranderd voor de familie Bjälkemo. Sinds drie jaar combineren George en Helena hun trainingen en baan namelijk met twee kinderen: Noah van vier en Emee van twee. Met een drukke baan binnen de advocatuur en veertig tot vijftig uur lange werkweken, is dat niet altijd makkelijk. Maar ze hebben hun trucjes en het meest efficiënte ritme ontdekt.

(tekst gaat verder onder foto)

Helena met Noah en Emee. (Foto: Instagram)

De dagelijkse planning
De dagen zitten volgepropt, maar het oogt via Instagram als een gestructureerde vrolijke chaos. ,,Zowel Noah als Emee gaan naar preschool. We brengen ze daar om acht uur heen en halen ze om vijf uur op. Meestal zwemt George in de ochtend en dan breng ik ze weg. Dan ren ik daarna naar mijn werk. Dat moment is bijna als therapie; dan heb ik twee uur chaos gehad en loop ik mijn hoofd leeg. Als ik op kantoor aankom, ben ik weer ontspannen en vrolijk. Dat is de impact die hardlopen op mij heeft; ik ben een endorfine junkie, denk ik”, lacht Bjälkemo. ,,George haalt de kinderen aan het einde van de dag op en daardoor kan ik gewoon tot vijf uur werken. Hij werkt zeventig procent en heeft daardoor in de middagen tijd om te trainen.”

‘We doen zelfs de koffie al in de machine en havermout in de bakjes’ 
Hoe ze dit drukke schema draaiende houden? ,,We gaan ieder weekend zitten en leggen alle schema’s bij elkaar. Dan plannen we alles in. Ook altijd voor we gaan slapen doen we dat. We doen zelfs de koffie al in de machine en de havermout in bakjes, zodat we alleen nog op een knopje hoeven te drukken en warm water toe hoeven te voegen”, vertelt Helena terwijl ze moet lachen om haar eigen aanpak. ,,We pakken ook alle tassen al in. Dan hoef je alleen nog op te staan en te gaan.”

‘Ik zie het als een investering in ons huwelijk’ 
,,Daarnaast regelen we iedere week op vrijdagavond een oppas, zodat George en ik samen tijd hebben. Dan gaan we naar de film of wat eten. We zijn dan vroeg weer thuis, zodat we de kinderen nog wel zelf in bed kunnen leggen. Ik zie het als een investering in ons huwelijk. We hebben dan even de tijd om te praten en een zin af te maken. Thuis praat er eigenlijk altijd wel een kind doorheen”, lacht Bjälkemo.

(tekst gaat verder onder foto)

George met Emee als baby. (Foto: Instagram)

‘Pregnant not powerless’ 
Ook tijdens haar zwangerschap zette Bjälkemo haar sportiviteit niet aan de kant. ‘Pregnant not powerless’ was haar motto en al kreeg ze veel kritiek, het werkte voor de Zweedse. ,,Ik ben de hele zwangerschap blijven lopen. Met Emee (de tweede, red.) was ik wel wat moediger. Met Noah ging ik heel vaak naar de dokter om te laten kijken of alles nog goed ging. Met Emee kon ik goed aanvoelen wanneer ik moest stoppen.” En dat was ondanks wat aanpassingen tijdens de zwangerschap niet nodig: ,,Met Emee gingen we om zeven uur ’s avonds naar het ziekenhuis en ik had die avond daarvoor nog vijf kilometer gelopen. Niet super hard, maar op een redelijk tempo. ‘Waarom gaat die zwangere vrouw harder’, leek een man op de band naast mij te denken”, lacht Bjälkemo.

Geen kwaaltjes 
Bjälkemo had dan ook wel geluk met een vrij probleemloze zwangerschap: ,,Ik had het geluk dat ik bijna geen kwaaltjes had. Veel vrouwen worden ziek of krijgen pijn in hun heupen en gewrichten. Dat had ik allemaal niet.”

Kritiek: ‘Mensen zeiden dat ik bij mijn baby moest blijven en moest knuffelen’ 
Veel mensen uitten hun kritiek via social media bij het zien van foto’s van de hoogzwangere Bjälkemo in de sportschool: ,,Zoveel mensen hebben mij berichtjes gestuurd dat ik mijn baby schade aanbreng, dat ze geen zuurstof krijgt en niet zo rond mag ‘bouncen’. Veel van de kritiek kwam al tijdens mijn zwangerschap, maar nog meer daarna; toen ik weer begon te trainen. Mensen zeiden dat ik bij mijn baby moest blijven en moest knuffelen.”

Herstel na de bevalling
,,Met Noah wachtte ik zes maanden en met Emee drie”, antwoordt Bjälkemo als we haar vragen hoe snel ze na de bevalling weer kon hardlopen. Het geheim om snel weer fit te worden? ,,Doordat ik sowieso lang heb doorgetraind tot de bevalling, kon ik het sneller weer oppakken. Maar ik heb ook veel ‘mommy tummy’ training gedaan, waarbij je probeert je bekkenspier aan te spannen. Deze moeten weer sterk zijn om te kunnen trainen. Ik heb twee keer een programma gevolgd en begon twee of drie dagen na de bevalling.”

,,Mensen doen soms alsof zwanger zijn een soort toestand is, alsof je ziek bent. Maar je groeit een nieuw leven, dat is iets moois. Het lichaam is super cool en het heeft mij echt versteld doen staan”, sluit Bjälkemo af.

Helena Bjälkemo één maand voor en na haar bevalling. (Foto: Instagram)