Warme winters en een verouderde technologie steken een stokje voor de ijsbaan van Flevonice bij Biddinghuizen. Het is niet langer rendabel om de 2500 meter lange openlucht kunstijsbaan – waar enkele weken geleden nog de Flevonice wintertriathlon plaatsvond – open te houden. Dit nieuws is dus niet alleen schrikken voor schaatsliefhebbers, maar ook voor wintertriatleten.

Het bleek de afgelopen periode steeds moeilijker om de baan te onderhouden en klimaatverandering is daarvan de boosdoener, zo vertelt directeur Maarten van der Ven in een interview met de NOS. ,,We hebben keihard gewerkt om de baan open te houden. Maar de laatste jaren was duidelijk te merken dat de winters steeds warmer worden. Zo zaten we de afgelopen weken bijna constant in een storm. Dan besef je dat de ijsbaan zoals die nu is, geen toekomst meer heeft.”

‘We zijn door het weer gedwongen dit besluit te nemen’
Dat het juist zo goed ging met de baan maakt dit besluit voor Van der Ven extra moeilijk: ,,Vooral omdat we dit jaar meerdere records hebben gebroken. Rond de kerst hadden we op een dag 4700 bezoekers. Maar we zijn door het weer gedwongen dit besluit te nemen.”

Nieuwe invulling
Vorige week sloot de ijsbaan voortijdig haar deuren. Schaatsfanaten werden deze winter al vaker teleurgesteld met een dichte baan. ,,De afgelopen winter is Flevonice van de negentig dagen maar veertig dagen open geweest. Maar de kosten lopen gewoon door”, aldus Van der Ven. In de komende maanden zal worden nagedacht over een nieuwe invulling van het terrein. Als het aan Van der Ven ligt krijgt Flevonice in de toekomst gewoon weer een ijsbaan: ,,Maar dat is iets wat we nu gaan onderzoeken.”

Flevonice bestaat sinds 2007 en werd in 2012 na een faillissement verkocht. Om de energiekosten te verlagen werd de baan destijds al ingekort van 5000 tot 3000 meter. Daarnaast verlegde Flevonice door de warmere winters de focus steeds meer op activiteiten in de zomer.

In de tiende aflevering van onze Podcast ‘3athlon Praat‘ spraken we nog met de organisator van de Flevonice Wintertriathlon. Hij riep daarin atleten op volgend jaar massaal mee te doen.