Het is dubbel feest in huize Forissier, want de Franse gebroeders Felix en Arthur hebben zojuist het EK Xterra – dat in België plaatsvond – gedomineerd. De winst ging uiteindelijk naar Felix Forissier. Beste Nederlandse optreden komt op naam van Wouter Dijkshoorn, die naar een mooie dertiende plaats liep.

Het EK Xterra ging over anderhalf kilometer zwemmen, 35 kilometer mountainbiken en 10 kilometer off-road lopen. Tijdens het zwemmen en fietsen waren de verschillen – in ieder geval tussen de snelste mannen – nog redelijk klein; ietwat verrassend aangezien het parcours meer dan uitdagend en lastig was. Toch werden de echte verschillen vooraan de wedstrijd pas tijdens het lopen gemaakt. Daar bleek dus dat Felix Forissier de sterkste benen had en na 2:31:21 uur kroonde hij zich uiteindelijk tot Europees Kampioen. Zijn broer Arthur volgde uiteindelijk op ruim drie minuten en werd tweede in 2:34:33. Daarmee bleef hij nog net voor Spanjaard, en allesbehalve onbekende binnen de crosswereld, Ruben Ruzafa, die na 2:34:58 over de streep kwam.

Dijkshoorn finishte op gepaste afstand van de winnaar en kwam na 2:43:36 uur over de finish. Daarmee finishte de Nederlander op een knappe dertiende plaats. Met Bart Cooymans en Quiruijn Waaijenberg stonden nog twee Nederlandse elite atleten aan de start, maar zij finishten op grote achterstand en buiten de top vijftig.