Sam Long ondergaat dan wel een periode met veel veranderingen – onlangs nam hij afscheid van zijn coach en daarnaast wordt hij vader – maar de Amerikaan lijkt zich kiplekker te voelen: hij heeft zojuist Ironman 70.3 Boulder gewonnen en daarmee is hij goed voor zijn derde overwinning in een kort tijdsbestek. Bij de vrouwen ging de winst naar Taylor Knibb, die van start tot finish aan de leiding ging en oppermachtig bleek.

Nog geen maand geleden won Sam Long Ironman 70.3 St. George en Ironman 70.3 Gulf Coast binnen een tijdsbestek van nog geen week en nu voegt hij daar dus Ironman 70.3 Boulder aan toe. Het is geen eens een verrassing meer dat Long na het zwemmen heel wat posities en tijd had goed te maken – hij kwam als achttiende uit het water en had toen een achterstand van 2:19 minuut op snelste zwemmer Braxton Bokos – en dat hij daar al heel snel op de fiets in slaagde. In zijn jacht naar de koploper kon niemand bij hem aanhaken, ook grote namen als Lionel Sanders, Chris Leiferman en Sam Appleton niet, en dus ging Long al met een comfortabele voorsprong van bijna vier minuten op Leiferman, Sanders en ook Matthew Sharpe T2 in.

Tijdens de run kwam de voorsprong van Long nergens meer in gevaar en was alleen de strijd om het zilver en brons nog spannend. Sanders, Sharpe en Leiferman bleven bijna tot aan het einde bij elkaar lopen, tot Sharpe in de laatste kilometers moest lossen. Sanders en Leiferman moesten op hun beurt sprinten voor de tweede plaats; iets dat Sanders beter afging. Long won de wedstrijd in 3:33:23, Sanders werd tweede in 3:38:13 en Leiferman derde in 3:38:14.

In de vrouwenwedstrijd was nog minder spanning dan bij de mannen. Dat was te danken aan Taylor Knibb, die zó sterk was dat ze feitelijk niemand kans gaf om het haar moeilijk te maken. Tijdens het zwemmen had Knibb nog wel bijval van Lauren Brandon, maar op de fiets was dat direct voorbij en ging Knibb in haar eentje op avontuur. Dat ging zo goed, dat eenmaal terug in T2, de voorsprong van Knibb al was opgelopen tot bijna zeven minuten op Holly Lawrence en bijna tien minuten op Brandon.

Het was dan ook niet verrassend dat Knibb de overwinning vervolgens niet meer uit handen gaf. Ze won de wedstrijd in 3:56:34. Lawrence werd tweede in 4:04:39 en Jeanni Metzler, die mooi naar voren liep tijdens de halve marathon, derde in 4:05:26.