Aankomend weekend vindt het EK OD in Weert plaats. In eigen land is daar natuurlijk meer dan voldoende inbreng van Nederlandse topatleten, die allemaal azen op een zo goed mogelijke klassering. Met die atleten blikken we de komende dagen vooruit op één van de belangrijkste races van het seizoen. Daarnaast in dit artikel ook het verhaal Kirsten Nuyes, die op de startlijst stond, maar zich genoodzaakt zag zich terug te trekken uit de race. De komende tijd staat voor haar in het teken van herstel na een zware periode waarin haar lichaam veel te lijden heeft gehad. ,,Ik zat niet helemaal lekker in mijn vel”, verklaart Nuyes onder andere.

Overtraindheid en stress
Sinds kort woont Nuyes – na een periode trainen bij het NTC in Sittard – weer bij haar ouders. ,,Tweeënhalf jaar geleden ben ik naar Sittard verhuisd, maar inmiddels woon ik weer een half jaar thuis. In Sittard ben ik meer gaan trainen dan ik gewend was, daarnaast veranderde mijn voedingspatroon en zat ik er niet helemaal lekker in mijn vel. Ik had in Sittard veel stress, mede doordat ik gewoon niet graag van huis weg ben. Al deze dingen bij elkaar zorgden dat ik minder ging presteren: eigenlijk bleek achteraf dat ik in die periode overtraind ben geraakt. De hoeveelheid training die ik deed heb ik niet aan kunnen vullen met voeding. Op dit moment is het zo ernstig dat mijn testosteronwaarde 0,002 is. Bij een gezond persoon is deze waarde rond de één. Dit betekende dat ik in trainingen mijn spieren afbrak in plaats van opbouwde.”

Dat zij inderdaad op haar reserves trainde, bleek ook wanneer naar voren kwam dat Nuyes ongeveer twee kilogram ondergewicht heeft. ,,Dit kunnen we natuurlijk niet allemaal zomaar met een spuit oplossen, ik zal een aantal weken volledig rust moeten nemen om te herstellen. Daarna zullen we nogmaals een bloedtest doen om te zien hoe mijn waarden dan zijn en of ik dus weer kan gaan trainen.”

,,De dokter schatte in dat het een jaar kan duren voordat ik weer op niveau ben”, gaat Nuyes verder. ,,Ik hoop natuurlijk dat het al sneller weer goed zal gaan. Mochten de resultaten van de volgende bloedtest niet veel beter zijn, dan zal ik iets anders moeten gaan proberen. Dan zou het nog wel eens lang kunnen gaan duren.” Ondertussen woont de atlete dus weer thuis om te herstellen. ,,Het is fijn om weer thuis te zijn. Ik heb hier mijn eigen trainer, maar de bond kijkt nog wel met mij mee.”

Geen EK in Weert
Dit alles is dan ook de reden dat Nuyes niet aan de start zal staan tijdens het aankomend EK in Weert. ,,Normaal gesproken was ik hier gewoon gestart, dan zou ik een periode minder zijn gaan trainen en alleen wedstrijden hebben gedaan. Maar mijn laatste race, in Olsztyn (Polen), was zo dramatisch dat het voor mij duidelijk werd dat starten in Weert weinig zin heeft.”

Eerder keken we al vooruit op het EK met: Youri Keulen.

Helaas geen EK in Weert voor Nuyes. (Foto: Instagram Kirsten)
(Foto: Instagram Kirsten Nuyes)