Gravellen wordt met de dag populairder; gravelbikes zijn niet aan te slepen en ook steeds meer triatleten gebruiken de wintermaanden niet meer voor hun racefiets, maar trekken erop uit om de vaak prachtige paden in de Nederlandse bossen en op de eveneens adembenemende heides te verkennen. Die ontwikkeling is overigens niet alleen in Nederland gaande maar wereldwijd, en daarom start USA Triathlon – de Amerikaanse triathlonbond – met het organiseren van gravel triathlons.

Tijdens die gravel triathlons, waarbij er op de normale manier wordt gezwommen en gelopen, wordt er dus op onverharde wegen gefietst. De meeste deelnemers zullen met gravelbikes deelnemen, maar USA Triathlon heeft al laten weten dat ook mountainbikes en zelfs racefietsen – mochten atleten dat prefereren – worden toegelaten.

USA Triathlon verwacht zoveel van het nieuwe concept, dat er meteen een nieuwe USA Triathlon Gravel Series wordt geïntroduceerd. Er zijn inmiddels acht races binnen die series aangekondigd. De eerste wedstrijd binnen de serie wordt op 15 mei in Hewitt, New Jersey gehouden en de laatste op 23 oktober in Navasota, Texas.

Onlangs organiseerde niemand minder dan Jan Frodeno nog een gravel triathlon, die werd gewonnen door profatleet Collin Chartier.