Gisteren mocht Jan Frodeno even uit zijn comfortzone stappen – of deed hij juist even wat hij écht leuk vond want hij organiseerde de SGRAIL100 zelf – door 2 kilometer te zwemmen, 88 kilometer op de gravelbike te rijden en nog eens 10 kilometer te trailen. De ‘wedstrijd’ die de Duitser dus zelf bedacht en waar uiteindelijk 162 deelnemers aan meededen, werd gewonnen door niemand minder dan de Amerikaanse profatleet Collin Chartier. Frodeno zelf deed het bij vlagen op z’n gemakje en werd 41e.

Frodeno vroeg eind september aan zijn Instagram-volgers wat voor race hij ter vervanging van het doorgeschoven WK op Kona zou moeten doen en daar kwam uiteindelijk dit gravelavontuur uit voort. In en rondom zijn woonplaats Girona werd er dus eerst 2 kilometer gezwommen, daarna 88 kilometer op een gravelbike door onherbergzaam gebied gereden, om vervolgens af te sluiten met een pittige off-road 10 kilometer run.

Collin Chartier, onlangs nog winnaar bij Challenge Salou en tweede bij Challenge Mallorca, won de wedstrijd in 4:11:46 uur. Snelste vrouw was Molly Supple, die na 5:04:49 uur over de streep kwam. Frodeno finishte als 41e en deed 5:25:43 over de race. Overigens was het zichtbaar dat vrijwel iedereen bij vlagen rustig aan deed, tijd voor grapjes maakte, onderweg filmpjes maakte en dus niet alleen met de klok bezig was. Toch werd er op andere momenten ook hard doorgetrokken.