Een ontzettend sterke prestatie van Youri Keulen: hij rende zojuist naar een knappe vijfde plaats tijdens Challenge Peguera-Mallorca. Dat hij hard kan lopen, liet hij al wel eens zien, maar vandaag was hij echt ‘on fire’ tijdens de halve marathon. Dankzij de snelste looptijd overall – 1:08:37 uur – schoof Keulen maar liefst acht plekken op tijdens dit afsluitend onderdeel. De wedstrijd werd gewonnen door de Duitse Frederic Funk. De tweede plaats ging naar de Amerikaanse Collin Chartier (+0:39) en de derde plek was aan de Deense Magnus Ditlev (+1:17) besteed.

Zijn naam kwam later niet meer terug voorin de race, maar tijdens het zwemmen liet hij zich goed van voren zien: de Belgische Noah Servais was de enige atleet die wist te ontsnappen aan de grote groep in het water. Ongeveer een halve minuut achter hem volgde een grote groep met daarin zo’n 25 mannen – waaronder Keulen – die elkaar op de hielen lagen. In deze groep bevonden zich dus ook alle topfavorieten.

Funk en Frommhold in de aanval op de fiets

Aangezien er in het water nagenoeg geen gaten waren ontstaan, bestormden veel atleten tegelijkertijd het fietsparcours. Het heuvelachtige parcours van Mallorca stond echter geen stayerwedstrijd toe en zo wisten een aantal atleten op de klim al snel weg te rijden. Dat was aanvankelijk een groepje van vijf met Ditlev, Funk, de Luxemburgse Gregor Payet, Chartier en de Duitse Nils Frommhold. Daarachter bevond zich na 28 kilometer een groep met zes atleten, waaronder de Duitse Maurice Clavel.

Het waren Frommhold en Funk die samen de kop opzochten en het groepje van vijf uit elkaar reden. Ditlev was waarschijnlijk graag bij deze mannen gebleven, maar een technisch probleem stak daar een stokje voor. Toch stapte hij snel weer op de fiets en zette hij de achtervolging in. Bij aankomst in T2 lagen Frommhold en Funk – die zo’n 2:05 uur klokten over 90 kilometer – nog altijd op kop, Chartier en Ditlev volgden zo’n drie minuten later op een derde en vierde plek. Keulen noteerde een fietstijd van 2:13:12 uur. Hij lag bij aankomst in T2 rond een dertiende plek en keek tegen een achterstand van ruim acht minuten op.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Keulen net na de tweede wissel. (Foto: 3athlon.nl)

Sterk looponderdeel voor Keulen

Tijdens het lopen slaagde Funk er al snel in om bij zijn fietsmaatje, Frommhold, weg te rennen. Na zo’n vijf kilometer lag Funk dertig seconden voor op Frommhold, Chartier volgde op dit punt als derde (+3:05) en Ditlev lag vierde (+3:35). Keulen schoof ondertussen sterk op naar voren. Van een dertiende plaats rende hij in zo’n tien kilometer naar een zevende plaats toe.

Terwijl Funk op kop vrijuit ging. Kreeg Frommhold te maken met dreiging van achter: Chartier wilde graag de tweede plaats van hem overnemen. Na zo’n vijftien kilometer slaagde hij daarin. Keulen raapte ondertussen nog eens twee atleten op en rende naar een vijfde plaats. Tot de finish bleef dit zo. Funk ging er met het goud vandoor, Chartier werd tweede, Ditlev haalde Frommhold nog in en liep zo naar brons. De vierde plaats was dus aan Frommhold besteed en Keulen passeerde de streep als vijfde (+4:37).