De 39-jarige Nicola Spirig liet zich weer goed van voren zien vandaag. De Zwitserse liep naar een sterke overwinning toe tijdens Challenge Peguera-Mallorca. Ze bleef onder andere de eveneens Zwitserse Imogen Simmonds en de Engelse Lucy Hall voor.

Ze begon haar dag voortvarend en dat is niet geheel verrassend, want wanneer Hall aan de start staat, weet je dat de kans groot is dat zij als eerste uit het water komt. Dat gebeurde ook vandaag en daarmee genoot de Engelse een voorsprong op Spirig bij aanvang van het fietsen. In het zadel vergrootte ze deze voorsprong. Hall nam het echter op tegen de kracht van de groep, want Spirig zocht samen met Simmonds, de Engelse Jodie Stimpson en de Engelse India Lee af en toe wat stayervoordeel op.

Bij ingang van de tweede fietsronde lag Hall nog twee minuten voor op Spirig, maar de Zwitserse – die overigens op een gewone roadbike fietste – ging daarna op de pedalen staan om het gat zo ver mogelijk te dichten. In de kilometers die volgden, snoepte Spirig een halve minuut van haar achterstand af en door het hoge tempo zakte Stimpson iets weg. Simmonds en Lee konden goed meekomen met Spirig en wisselden constant in positie.

Hall werd echter op de hoogte gebracht van haar afnemende voorsprong en besloot daardoor extra gas te geven. Met succes, want bij aankomst in T2 was haar voorsprong opnieuw ruim twee minuten.

De verwachting was dat Spirig vervolgens zou aanvallen tijdens het lopen. En dat deed ze niet zuinig ook. In enkele kilometers liep de Zwitserse al een halve minuut dicht. Simmonds lag ondertussen op een derde plaats (+2:00). Ongeveer halverwege het looponderdeel slaagde Spirig erin de kop over te nemen van Hall.

Hall kreeg het in de tweede helft van het lopen zwaar te verduren en dat zorgde ervoor dat Simmonds naar een tweede plek toe liep. Bij de finish was het dus Spirig die het eremetaal binnensleepte, Simmonds die tweede werd en Hall die genoegen moest nemen met brons.