Een grote kopgroep van dertien dames, waarvan de Nederlandse deelneemsters geen deel uit maakten, heeft ervoor gezorgd dat Rachel Klamer, Maya Kingma, Kirsten Nuyes en Rani Skrabanja een gevecht in de achtervolgende groepen van de ITU World Cup in Montreal moesten uitvechten. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Britse Vicky Holland. Klamer toonde zich de beste Nederlandse en werd 16e. Kirsten Nuyes werd 22e en Maya Kingma moest genoegen nemen met een 26e plaats. Skrabanja werd tijdens het fietsen gelapt en telde daardoor niet mee in de eindklassering.
Direct vanaf het begin van de race liet Kingma nog maar eens zien – zoals ze dat wel vaker doet – over een uitstekend zwemvermogen te beschikken. De Britse Jessica Learmonth voerde het veld aan, op de voet gevolgd door Sophie Coldwell (GBR), Summer Cook (USA) en Katie Zaferes (USA). Kingma kon als vijfde volgen en maakte daarmee de kopgroep compleet. Jammer genoeg moest de Nederlandse nét voor het einde van het zwemonderdeel een minimaal gaatje laten, dat in de wisselzone nog wat groter werd. Daardoor vond ze niet de aansluiting met de vier die er als kopgroep vandoor gingen en kwam ze tussen de kopgroep en de achtervolgende groep in te zitten. Overigens kwam Klamer als 15e uit het water met een achterstand van 1:06. Skrabanja zette als 27e voet aan land met een achterstand van 1:11. Nuyes moest iets meer toegeven en kwam op 1:43 achterstand als 29e uit het water.
(tekst gaat onder foto verder)
Op de fiets veranderde de situatie al snel. Cook moest de kopgroep lossen en ook Kingma kon haar vijfde positie niet vasthouden. In haar eentje was ze vanzelfsprekend niet opgewassen tegen het groepsgeweld dat van achteren kwam. Na twee van de negen fietsrondes kwamen zowel Cook als Kingma dan ook in de achtervolgende groep van zestien dames door. In die groep, op iets minder dan vijftig seconden achterstand op de drie koploopsters, zat ook Klamer.
(tekst gaat onder foto verder)
Weer een ronde verder had Nicola Spirig (SUI) de leiding genomen in de achtervolgende groep en daarmee schoot het tempo snel omhoog. Van de achterstand op de drie koploopsters werd binnen vijf kilometer dertig seconden afgesnoept en bleef dus slechts twintig seconden over. Een aantal dames, waaronder Klamer en Kingma, kon de versnelling echter niet bijbenen en gaf op dit punt nog steeds vijftig seconden toe op de koploopsters.
Halverwege het fietsonderdeel was de achtervolgende groep onder leiding van Spirig aangesloten bij de drie koploopsters en samengevoegd tot een kopgroep van 13 dames. Daarachter kwamen Kingma en Klamer door in de achtervolgende groep, maar op dat moment keken ze wel tegen 1:21 achterstand aan. Nuyes zat in de groep daarachter en gaf op dit moment iets meer dan twee minuten toe. Skrabanja keek hier al tegen bijna vier minuten achterstand op.
Met nog ongeveer tien kilometer te gaan sloot de derde groep, waar Nuyes ook onderdeel van uitmaakte, aan bij de achtervolgende groep met Klamer en Kingma. De achterstand met de kopgroep was echter al opgelopen tot meer dan 2:30.
(tekst gaat onder foto verder)
Uiteindelijk begon de kopgroep van dertien dames aan het looponderdeel en daarbij keek de achtervolgende groep met Klamer, Kingma en Nuyes aan tegen een achterstand van ruim drie minuten. Het was de Britse Vicky Holland die het tempo dicteerde en ondertussen vielen er daardoor steeds meer dames weg. Haar drie landgenoten Georgia Taylor-Brown, Jodie Stimpson en Jessica Learmonth waren de enigen die nog konden volgen.
(tekst gaat onder foto verder)
De hegemonie van de Britse dames bleef niet geheel in stand, de Amerikaanse Zaferes gooide op dat gebied nog wat roet in het eten, maar het was wel Holland die naar de overwinning liep. Ze finishte uiteindelijk in een tijd van 1:59:29. Als tweede kwam Zaferes over de finish. Zij gaf 22 seconden toe op Holland. Het brons was voor Taylor-Brown. De Britse gaf uiteindelijk 54 seconden toe.
Klamer finishte uiteindelijk als 16e en gaf 5:11 toe op Holland. Nuyes kwam als 22e en met een achterstand van 8:21 over de streep. Kingma eindigde op de 26e plaats. Skrabanja werd dus tijdens het fietsen gelapt en daarom uit de klassering geschrapt.