Hij zou dit weekend eigenlijk debuteren op de lange afstand en daarbij meteen de strijd aangaan met zijn grootste concurrent – Jan Frodeno – maar dat zat er uiteindelijk niet meer in voor Gustav Iden: net zoals veel andere teleurgestelde atleten zag hij Ironman California door hevig noodweer aan zijn neus voorbij gaan. Gelukkig hoeft Iden niet lang te wachten tot hij zichzelf alsnog kan laten zien op een Long Distance: op 6 november staat hij aan de start van Ironman Florida. Net zoals alle andere pro mannen die in Californië zouden racen, nodigde Ironman hem uit voor deze race.

De mannen en vrouwen pro races zouden eigenlijk over Ironman California en Ironman Florida verdeeld worden. Zo zouden in Californië alleen mannen racen, terwijl Florida als women pro-only wedstrijd op het programma stond. Door de last-minute afgelasting van afgelopen zondag besloot Ironman de pro mannen uit te nodigen in Florida.

Terwijl het bij de mannen nog niet helemaal duidelijk is wie er zullen racen, is de startlijst bij de dames al langer bekend. Sarissa de Vries vertrok na Challenge Almere-Amsterdam – waar ze de WK-titel binnensleepte – naar Lanzarote voor een trainingsblok en zal in Florida de strijd aan gaan met een mooi lijstje topatleten. De grootste topfavorieten, naast De Vries, zijn de Amerikaanse Heather Jackson, de Zwitserse Imogen Simmonds en de Nieuw-Zeelandse Hannah Wells. Ook de Nederlandse Leanne Fanoy staat op de startlijst; zij komt echter voor de Verenigde Arabische Emiraten uit.

Of Frodeno zich ook nog eens op zal maken voor een Long Distance dit jaar – en daarmee de strijd met Iden aan gaat voor de eerste plaats in de PTO-ranking – is nog de vraag. Frodeno organiseert eind oktober nog een cross triathlon in de buurt van zijn woonplaats, Girona, dus het past mogelijk niet zo makkelijk in zijn planning.