Het was nogal een hot item enkele jaren geleden: carbonschoenen. Terwijl we ondertussen al niet anders meer gewend zijn, blijven schoenmerken innoveren. Al zijn carbonplaten in schoenen dus al oud nieuws, zoeken merken nog steeds naar de ideale schoen waardoor een atleet nóg sneller kan lopen. On Running lijkt goed op weg te zijn met haar nieuwste model – een prototype van de On Cloudboom Echo 3 – want Gustav Iden liep met een marathon van 2:36:14 het parcoursrecord uit de boeken én richting de WK-titel. Maar zijn die schoenen eigenlijk wel ‘legaal’? Triathlete.com checkte het met World Triathlon.

Het antwoord is duidelijk: World Athletics introduceerde na de opkomst van carbonschoenen – aangevoerd door Nike met de Vaporfly’s – een aantal regels over wat wel en niet mag als het op hardloopschoenen aankomt, maar deze regels gelden niet binnen de triathlon, zo bevestigde World Triathlon. Daarmee zijn Iden’s schoenen dus gewoon toegestaan. World Athletics – voorheen IAAF – zou de schoenen daarentegen dus afkeuren. Er bestaan namelijk regels over de maximale dikte van de schoenzool, het aantal carbonplaten dat in een schoen mag zitten; daarnaast moeten schoenen ook beschikbaar zijn voor het bredere publiek en mogen merken dus niet vlak voor een wedstrijd met een nieuw prototype komen.

De schoenen waarop Iden vorige week richting de Wereldtitel liep op Kona hebben een zooldikte van meer dan 50 millimeter, terwijl World Athletics een maximum van 40 millimeter hanteert. Het zou goed kunnen dat World Triathlon in de toekomst de regelgeving van World Athletics over zal nemen, maar ook op aanraden van World Athletics is dat nu nog niet het geval. Daarvoor moet de regelgeving eerst nog beter in kaart worden gebracht. Vaak neemt World Triathlon uiteindelijk wél de regels over van de wereld zwem-, fiets- en atletiekfederatie. Zolang dat nog niet het geval is mag onder andere Iden genieten van de dikke schoenzolen die hem mooie tempo’s opleveren. Al heeft de Noor dat vast niet alleen aan On Running te danken.