Vorige week spraken we hem nog over zijn kwalificatie voor het WK Ironman op Hawaii en dit weekend liet hij zien ook op het korte werk in vorm te zijn: Han Peter Lucas won gisteren de kwart triathlon van de Rutbeek Triathlon. Bij de dames ging die eer naar Anne Zijderveld. Het zilver en brons in de mannenrace waren aan Martijn Schutteman (+3:51) en Rutger op den Vries (+4:33) besteed. Bij de dames was het podium compleet met Mariel Börgerink (+7:01) en Lieke Hegeman (+7:14), die respectievelijk tweede en derde werden.

In het water liep Lucas dan wel 1:11 minuut achterstand op ten opzichte van de snelste zwemmer – Remko Siers – op de fiets en tijdens het lopen verdween deze achterstand als sneeuw voor de zon. Tijdens het fietsen haalde hij vijf atleten in en zo lag Lucas al op kop bij aanvang van het lopen. In 37:03 minuut liep hij vervolgens richting de titel. Lucas noteerde daarbij een eindtijd van 1:54:43 uur.

Met een zwemtijd van 17:55 minuut lag Zijderveld al direct goed op schema voor de winst. Börgerink bereikte de wissel overigens slechts twee tellen later en dus gaf Zijderveld goed gas zodra ze in het zadel zat. Ruim drie minuten eerder dan Börgerink – die nog altijd haar snelste achtervolger was – hing Zijderveld haar fiets terug in de rekken. Dankzij een looptijd van 43:17 minuut breidde ze haar voorsprong op dat laatste onderdeel nog verder uit. Na 2:09:01 uur mocht Zijderveld het lint boven haar hoofd tillen als winnares.