Niet alleen de mannenrace bij Challenge Wanaka was een spannende, want ook bij de vrouwen werd er lange tijd gestreden op het scherpst van de snede. Uiteindelijk sloeg de Nieuw-Zeelandse Hannah Wells toe in de slotkilometers en daarmee legde ze beslag op het goud. Het zilver was voor de Amerikaanse Meredith Kessler, die nog dicht naderde. Wells finishte in 4:31:11 en Kessler zat daar met 4:32:19 iets meer dan een minuut achter. Na een mooie inhaalrace was het brons voor Laura Siddall. De Britse had 4:36:37 nodig voor de race.

De Amerikaanse Meredith Kessler zwom goed en kwam als eerste, na 28:03 minuut, terug om aan het fietsen te beginnen. De Australische Kerry Morris zat er met een zwemtijd van 28:30 minuut dicht op en ook de Nieuw-Zeelandse Hannah Wells (28:47) kon de aansluiting enigszins houden. De Britse Laura Siddall kwam enigszins verrassend met een achterstand van ruim 3:30 minuut terug uit het water.

Op de fiets vond Morris al snel aansluiting bij Kessler, terwijl dat Wells niet lukte: zij bleef steken op een achterstand van telkens 30 seconden. Aanvankelijk kwam Siddall nog wel wat dichterbij, maar dichter dan de drie minuten kwam ze niet. Na 34 kilometer was dit beeld enigszins veranderd. Kessler en Morris reden nog steeds samen, terwijl Wells – ruim twee minuten – en Laura Siddall – ruim vier minuten – hun achterstand vlot zagen oplopen.

(tekst gaat verder onder foto)

Meredith Kessler gaat aan de leiding tijdens het fietsen. (Foto: Challenge Wanaka)

Ook de daaropvolgende dertig kilometer veranderde er weer het een en ander. Niet zozeer in de posities, die bleven namelijk gelijk, maar koploopsters Morris en Kessler verloren wel wat terrein ten opzichte van Wells en Siddall. Wells zag zichzelf tot een minuutje achterstand naderen, terwijl Siddall ook een minuutje van haar achterstand wist af te snoepen en daardoor weer op drie minuten achterstand reed.

Uiteindelijk was het Morris die als eerste in de wisselzone terugkwam. In de slotkilometers had ze nog een gaatje geslagen op Kessler en het verschil tussen beide dames bedroeg aan het begin van de halve marathon dan ook net iets meer dan een halve minuut. Wells kwam als derde terug in de TA en zat slechts acht seconden achter Kessler. Siddall volgde als vierde en had een achterstand van 3:30 minuut.

Na twee kilometer liepen de eerste drie dames, Morris, Kessler en Wells, samen. Dat veranderde in de daaropvolgende kilometers en uiteindelijk ging Kessler in haar eentje op avontuur. Langzaam maar zeker zag ze haar voorsprong groeien, al ging dat niet met grote stappen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Morris, Kessler en Wells na twee kilometer in één beeld gevangen. (Foto: Challenge Wanaka)

Die voorsprong werd dan ook weer snel tenietgedaan en na veertien kilometer liepen Kessler en Wells opnieuw zij aan zij. Morris kon op dit punt niet meer aanhaken. Kort daarna moest ook Kessler nu een gaatje laten en was het Wells die vol voor de winst ging. Met nog twee kilometer tot de finish had Wells haar voorsprong uitgebouwd tot veertig seconden. Ondertussen was Siddall bezig met een mooie opmars en opgerukt tot een derde plaats. Morris viel daarmee van het virtuele podium af.

De versnelling van Wells bleek genoeg om uiteindelijk naar de winst te lopen. Ze finishte na 4:31:11. Spannend werd het nog wel, want Kessler zat er met een tijd van 4:32:19 dicht op. De comeback van Siddall kwam precies op het juiste moment, want zij ging na 4:36:37 met het brons naar huis.

Wells pakt de overwinning bij Challenge Wanaka. (Foto: Challenge Wanaka)