Na een bijzonder spannende ontknoping heeft de Brit Alex Yee zojuist WTCS Yokohama op zijn naam geschreven. Het was Nieuw-Zeelander Hayden Wilde die de tien kilometer lopen vrijwel de hele tijd aanvoerde, terwijl Yee in zijn voeten volgde, maar in de laatste 2.5 kilometer werden mooie spelletjes gespeeld en na een eindsprint was het toch Yee die won. Wilde werd tweede en de Fransman Leo Bergere derde.

Het zwemmen begon nog niet voluit – na de eerste ronde van 750 meter in het bijzonder vlakke water in Yokohama kwam Vincent Luis als eerste terug op het droge na 9:01 minuut – maar het tempo werd in de tweede ronde behoorlijk opgevoerd. Luis bleef overigens ook toen aan de leiding want kwam ook na 1500 meter als eerste terug; na 18:12 minuut rende hij met zijn landgenoot Dorian Coninx in zijn voeten richting T2. De twee hadden toen een gaatje van zes seconden op de rest van het veld, maar die voorsprong ging tijdens het wisselen verloren en zo ontstond er een enorme kopgroep tijdens het fietsen, waarin zich een stuk of dertig atleten bevonden. De Belg Marten van Riel was één van hen. Alex Yee – één van de favorieten – miste de kopgroep aanvankelijk, maar fietste in de eerste van negen fietsrondes terug naar voren.

Terwijl er nog een aantal andere mannen ook aansluiting vonden met de kopgroep en er zo een peloton van 38 atleten ontstond, gebeurde er verder eigenlijk vrij weinig tijdens het fietsonderdeel. Er waren eigenlijk geen ontsnappingen of atleten die iets probeerden en voor de objectieve kijker maakte dat de wedstrijd in deze fase enigszins saai. Tegelijkertijd werd de spanning richting de afsluitende tien kilometer mooi opgebouwd. In de zevende fietsronde probeerde Hayden Wilde nog aan te vallen en daarbij viel de kopgroep kort uit elkaar, maar een paar honderd meter later kwam iedereen weer samen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op de fiets ontstond een grote groep. (Foto: 3athlon.nl)

De Duitser Jonas Schomburg wisselde het snelst en liep de eerste kilometer ook aan de leiding, maar daarna nam Wilde die koppositie over. Zijn tempo lag zo hoog dat alleen Le Corre, Yee, en Leo Bergere konden volgen. Terwijl de mannen achter Wilde zichtbaar moesten werken om bij te blijven, stond het gezicht van Wilde opvallend onbewogen. Niet veel later moesten ook de Fransen lossen en bleven alleen Wilde en Yee over.

Met nog 2.5 kilometer te gaan, begon het écht interessant te worden. Wilde, die constant op kop liep terwijl Yee ervoor koos om achter hem te blijven, begon dat een beetje zat te worden en begon af en toe naar de zijkant te bewegen en een beetje geïrriteerd naar achteren te kijken. Toch liet Yee zich niet van de wijs brengen en nog steeds achter Wilde lopen. Een kilometer later begon Yee toch naast Wilde te lopen en gaf hij hem zelfs nog een flesje water aan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wilde bepaalde vrijwel de hele tijd het looptempo. (Foto: 3athlon.nl)

De laatste meters werden met de minuut spannender; Wilde en Yee gingen gelijk op, keken constant naar elkaar en het tempo werd steeds opgevoerd. Toen de finish in zicht was, trok Yee een sprint en die bleek net te hoog gegrepen voor Wilde. Yee won de race dan ook na 1:43:30, terwijl Wilde 10 seconden later het zilver pakte. Bergere werd derde op 29 seconden van de winnaar.

Eerder vandaag pakte Maya Kingma een prachtige vijfde plek bij de WTCS Yokohama.