Ze opent het seizoen met een zinderende prestatie: Maya Kingma sleepte zojuist een prachtige vijfde plaats binnen tijdens de World Triathlon Championship Series in Yokohama. De wedstrijd werd gewonnen door de Engelse Georgia Taylor-Brown die al snel tijdens het lopen liet zien nog over een extra portie energie te beschikken. De tweede plaats ging naar de Franse Leonie Periault en met Olympisch kampioen Flora Duffy was het podium compleet. Het is de derde keer op rij dat Kingma hoge ogen gooit in het Japanse Yokohama. Zo werd de atleten in 2019 zevende en finishte ze vorig jaar met een derde plek.

Rani Skrabanja stond ook namens Nederland aan de start, maar zij moest door een vervelende valpartij tijdens het fietsen uitstappen. Barbara de Koning behaalde een 29e plaats.

Nadat we Kingma tijdens enkele wedstrijden in 2021 wat moeite zagen hebben met haar zwemonderdeel, liet ze vandaag zien dat watergevoel weer helemaal terug te hebben. Kingma lag direct goed voorin de race. Na de eerste 750 meter zwemmen bevond de atlete zich op kop met atleten als Duffy, de Franse Cassandre Beaugrand en de Duitse Laura Lindemann. Beaugrand slaagde er in de laatste meters in een klein gat te slaan en zo klom de Franse atlete na 1500 meter als eerste aan wal. Kingma volgde echter direct na haar en liet er vervolgens geen gras over groeien. Na een razendsnelle wissel zette Kingma direct de aanval in. Na het zwemonderdeel bevonden veertien atleten zich bij de eerste groep. Skrabanja kwam in een tweede groep terecht, terwijl De Koning de aansluiting miste en daardoor achterin het veld moest strijden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kingma rent als eerste naar haar fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Met een technisch fietsparcours voor de boeg – wat in haar voordeel werkt – was Kingma er duidelijk op gebrand alles te doen om het ontstaan van een grote groep te voorkomen. Dat leek ook Duffy’s plan, want de Olympisch kampioen nam, samen met Kingma, meteen het kopwerk op zich. Ondanks de aanvallende opening van onder andere Kingma en Duffy bleef de kopgroep van veertien, die na het zwemmen ontstond, lang in stand. Dat er een flink tempo werd opgelegd in dit bochtige parcours was wel duidelijk, want verschillende atleten hingen met moeite aan de staart van de groep.

Lindemann en Beaugrand vallen uit na crash

Het natte en technische parcours in combinatie met het gewaagde tempo, zorgde ervoor dat de groep door een valpartij al snel ietwat uitdunde. Het waren Lindemann en Beaugrand die vlak voor ingang van de derde ronde lelijk ten val kwamen.

Na wat onrust grepen Kingma, Duffy, Taylor-Brown en de Amerikaanse Taylor Knibb hun kans om weg te fietsen bij de rest van de kopgroep. Dat hield niet lang stand, want al snel voegden de overige vijf atleten zich weer bij de groep. Nadat enkele atleten afwaaiden, bleven er na drie rondes negen atleten op kop over.

Skrabanja genoodzaakt uit te stappen na valpartij

Ondertussen deed Skrabanja haar best om met haar achtervolgende groep van ongeveer vijftien atleten terug naar voren te rijden, maar met de hoge snelheid op kop werd dat een lastig verhaal. Na vier ronden lag haar groep al een minuut achter de kop. Kort daarna moest Skrabanja de wedstrijd verlaten wegens een nare valpartij.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Skrabanja moet na een vervelende valpartij uitstappen. (Foto: 3athlon.nl)

Kopgroep geniet ruime voorsprong

In de laatste ronden veranderde er weinig. Terwijl Kingma haar best bleef doen om het de andere atleten in haar groep moeilijk te maken, werd duidelijk dat die groep van negen niet verder uit zou dunnen. Er werd veel naar elkaar gekeken, maar het lukte niemand meer om te ontsnappen. Met een voorsprong van 2:40 minuut op de achtervolgende groep wisselde het groepje van Kingma naar het lopen. De Koning kwam op vier minuten achterstand rond een 30e plaats T2 in.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kingma als eerste T2 uit. (Foto: 3athlon.nl)

Taylor-Brown valt aan met lopen

Kingma rende samen met Taylor-Brown en de Duitse Anabel Knoll direct na de wissel sterk richting de kop. Na zo’n 500 meter bleven Taylor-Brown en Kingma voorin over, maar kort daarna moest Kingma een klein gat op de Engelse laten vallen. Daarachter zetten Duffy, Periault en Emma Lombardi de aanval in. Na ongeveer twee kilometer voegden Duffy, Periault en Lombardi zich bij Kingma. Met 2,5 kilometer in de benen genoot Taylor-Brown een voorsprong van zeven seconden op dit groepje.

Na zo’n vier kilometer leek het gedaan voor Taylor-Brown en raapte het groepje van Kingma haar op. Lang bleven de vijf atleten bij elkaar lopen, maar vlak voor ingang van de laatste ronde sloeg Periault een klein gat. Dat gat werd al snel weer gedicht door Taylor-Brown, die ondanks haar eerdere ontsnappingspoging nog wat energie over bleek te hebben. Zo bleven bij ingang van de laatste ronde deze twee atleten op kop over, waarna Duffy, Kingma en Lombardi op slechts steenworp afstand volgden.

Dat gat werd in de laatste ronde snel groter en zo zag Kingma het goud of zilver uit beeld verdwijnen. Niemand wist nog aan een Taylor-Brown te tippen. Zo was het de Engelse die zegevierde. Periault hield een mooie tweede plaats vast en Duffy rende richting het brons. Lombardi werd vierde en Kingma passeerde de streep met een knappe vijfde plaats. Daarmee laat Kingma opnieuw – eerder dit jaar zette ze al een PB op de tien kilometer – zien dat haar loopniveau omhoog is gegaan.

De kopgroep van vijf. (Foto: 3athlon.nl)