Maya Kingma zette zojuist de race van haar leven neer tijdens de World Triathlon Championship Series in Yokohama en pakte een prachtige derde plaats. Dankzij een aanvallend en mooi fietsonderdeel begon de atlete samen met de Amerikaanse Taylor Knibb met een flinke voorsprong aan het looponderdeel. Knibb bleek uiteindelijk nog wat meer energie in haar benen over te hebben en zo liep de Amerikaanse richting een ruime overwinning (1:54:27 uur). Kingma moest de Amerikaanse Summer Rappaport – die tweede werd (+0:30) – vlak voor de finish aan zich voorbij laten gaan en pakte dolblij een derde plaats (+0:38). Dat is Kingma’s eerste podiumplek in een race van dit niveau en een prestatie waarmee ze haar kwalificatie voor de Olympische Spelen bevestigt. Rani Skrabanja finishte als 41e (+7:15).

Kingma liet zich in het water weer van haar beste kant zien. Na 20:27 minuut klom de atlete achter Rappaport en de Portugese Helena Carvalho als derde aan wal. Al lag Kingma goed in de mix, was dit waarschijnlijk alsnog niet precies het scenario waarop ze vooraf hoopte. Afwezigheid van een aantal andere sterke zwemsters zorgde er namelijk voor dat er geen noemenswaardig gat werd geslagen in dit eerste onderdeel. Iets waar Kingma snel verandering in wilde brengen, want – zoals ze vooraf al aangaf te willen doen – nam ze risico door meteen hard op de pedalen te gaan staan. Dat betekende dat ook Skrabanja, die een indrukwekkend zwemonderdeel neerzette en als zesde wisselde (+0:12), geen tijd kreeg om op adem te komen en in het zadel direct hard moest werken.

Terwijl Kingma op kop hard werkte om zoveel mogelijk atleten kwijt te raken op de fiets, smolten steeds meer atleten achter haar in een klein groepje samen. Het duurde niet lang voordat zij het wiel van Kingma weer hadden gevonden en er een kopgroep ontstond van dertien atleten. Het risico dat Kingma nam, bleek de moeite waard, want mocht de atlete het fietsonderdeel niet zo vurig zijn aangevlogen, was deze groep nog een stuk groter geworden. Skrabanja vond aanvankelijk een plekje in de achtervolgende groep, bestaande uit zo’n twintig atleten.

Kingma en Knibb Ontsnappen

Na twee rondes fietsen slaagde de grote groep van Skrabanja er in de kopgroep bij te benen. Kingma en Knibb zagen het duidelijk niet zitten om het loopparcours met 29 atleten tegelijkertijd te bestormen, want de twee stelden alles in de waag door samen weg te fietsen bij de kopgroep. Het werden de benen van twee atleten tegen alle stayer-voordelen van een grote groep en tóch lukte het Kingma en Knibb om snel weg te rijden bij hun concurrenten. Na enkele kilometers telde hun voorsprong al 30 seconden en beide atleten hadden duidelijk energie over om dit gat nog groter te maken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kingma en Knibb als sterke formatie op kop tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Na 1:19:17 uur hingen Kingma en Knibb hun fiets terug in de rekken, waarna Kingma als eerste het loopparcours bestormde. Dankzij een dikke twee minuten voorsprong hoefden Kingma en Knibb zich op dit punt om het gros van de atleten al geen zorgen meer te maken. Skrabanja verloor de aansluiting met de kopgroep na ongeveer drie rondes fietsen en wisselde uiteindelijk als 34e op 2:27 minuut afstand van Kingma.

Spanning om de podiumverdeling tijdens het lopen

Van achter deden drie Amerikaanse dames een poging richting een podiumplaats te lopen, wat voor hen een directe Olympische kwalificatie zou betekenen. Dat maar liefst vier Amerikaanse atleten onderdeel uitmaakten van de eerste zeven dames na één ronde lopen, liet wel zien dat deze wedstrijd voor hen belangrijk was. Eén naam die daar miste, was die van voormalig WTCS Yokohama winnares Katie Zaferes. Zaferes kon haar draai duidelijk niet vinden en bevond zich achterin het veld.

Ongeveer halverwege het lopen begon Kingma het zwaar te krijgen en moest ze Knibb vrijuit laten gaan. Rappaport had halverwege het lopen een klein gaatje op de andere achtervolgsters en liep langzaam maar zeker richting het podium. Terwijl Rappaport nog fris liep, begon Kingma haar adem in haar nek te voelen en bedroeg de voorsprong van Kingma op de derde dame na vijf kilometer nog ‘slechts’ een minuut. Net voor de finish slaagde Rappaport er toch nog in om Kingma bij te benen en zo ging Kingma er met het brons vandoor. Het was Knibb die zegevierde en Rappaport werd tweede.

Kingma tijdens de podium ceremonie. (Foto: 3athlon.nl)