“In principe ga ik voor een top tien plek. Het ligt een beetje aan het wedstrijdverloop, maar ik wil wel echt heel hard fietsen. Ik ga het proberen een beetje uit elkaar te trekken, of in ieder geval zwaar te maken op de fiets. Het is ook wel een risico, maar dat wil ik nemen. Dit is een goede wedstrijd om het te proberen.” Maya Kingma staat – net als Donald Hillebregt, die we eerder spraken – aanstaande zaterdag aan de start van de World Triathlon Championship Series in Yokohama, Japan. We blikken met haar vooruit op die wedstrijd – waar ze in 2019 zevende werd – en bespreken de aanloop richting haar eerste grote race dit seizoen. 

“Ik ben goed in vorm”, reageert Kingma enthousiast. “Dus het is gewoon hopen dat het ook lukt. Maar het is voor mij wel jammer dat een paar toppers er niet zijn. Flora Duffy heeft zich bijvoorbeeld afgemeld.” En zo zijn er meer snelle zwemmers – waar Kingma graag mee samenwerkt – die niet aanwezig zijn in Yokohama. “Maar de Amerikanen zijn er wel gewoon en Sophie Coldwell”, aldus Kingma die vanuit die hoek nog op wat steun in het water rekent. “Ik heb het plan om er een sterke fietswedstrijd van te maken, al weet ik niet zeker of dat lukt. Er zijn vooral veel goede lopers deze wedstrijd.”

Wetsuit swim

Met een watertemperatuur van 16,9 graden Celsius lijkt het erop dat er zaterdag met wetsuit zal worden gezwommen en dus is de kans nog een stukje kleiner dat het veld al in de eerste twee onderdelen uit elkaar valt. “Dat is niet heel voordelig voor mij, maar ik heb vorig jaar (in Hamburg en Karlovy Vary, red.) wel laten zien dat ik dat toch kan”, zegt Kingma over zwemmen in pak. 

‘Ik ben er in principe wel echt klaar voor’

De trainingen zitten er in ieder geval goed in, vertelt ze. “Ik heb vorige week zaterdag nog een goede koppeltraining gedaan. In principe ben ik er wel echt klaar voor. Het wordt nu nog een beetje aanpassen en hopen dat de vorm na de lange vlucht en het karige trainen een beetje terug komt.” 

Coronamaatregelen: ‘Het voelt allemaal een beetje vreemd’

Met alle coronamaatregelen die gelden, is de wedstrijdvoorbereiding in veel opzichten anders dan normaal. “We mogen niet buiten fietsen of hardlopen; alleen op de loopband (of op de indoortrainer, red.) en ik loop normaal nooit op de loopband, dus dat is wel even anders. Dan heb je niet dat gewone hardloopgevoel. Maar dat is voor iedereen natuurlijk hetzelfde”, blijft Kingma positief. 

Verder voelt alles “een beetje vreemd” vertelt Kingma over de situatie omtrent het coronavirus. “We moesten bijvoorbeeld vijf uur op het vliegveld wachten tot alle testen waren uitgevoerd en de gegevens waren gecontroleerd. Dat was een beetje aanpassen en een paar keer tot tien tellen.” Daarbij zijn atleten onderverdeeld in kleine ‘bubbels’. “Als we ergens heen moeten, verzamelen we in groepjes van vier op de gang en daarmee gaan we naar beneden naar de bus.” Dat betekent dat er ook veel tijd verloren gaat aan het wachten op anderen en het organiseren van de verplaatsing van deze ‘bubbels’. Aan de andere kant: atleten kunnen verder weinig anders doen. “We zitten de hele tijd op de kamer verder. We mogen officieel ook niet naar elkaar toe. Dus ik app veel met Rani (Skrabanja, die dit weekend ook racet, red.).” Zelfs het eten wordt voor de deur klaargezet, vertelt Kingma. Of ze dan nog speciale wensen door mag geven? “Nee, je moet hopen dat je het lust”, lacht ze. “Maar ik denk dat de Spelen ook zo zullen zijn. Dus eigenlijk is dit een goede test.”