Rituelen de avond voor de wedstrijd, op de racedag zelf of na afloop: hebben jullie die nu eigenlijk of valt het allemaal wel mee? We hebben het jullie gevraagd op Instagram en dit zijn de uitkomsten!

(tekst gaat verder onder foto)

Vrijwel allemaal reageerden jullie hetzelfde. ,,Zorgen dat alle spullen zijn gepakt en vervolgens lekker vroeg naar bed.”  Eva van Brabant doet dat ook, maar voegt nog toe. ,,Pasta eten en veel water drinken.” Sven Goossens doet het iets minder gezond. ,,Zoute chips als snack.” Jens van Looveren geeft de voorkeur aan een lekker muziekje opzetten, terwijl Jessica Susanna na een koolhydraatrijk diner lekker een avondje niks gaat doen. ,,Of een filmpje kijken.”  Jose Vught legt met een knipoog uit dat ze ‘vooral de alcohol laat staan’, terwijl Milan Verschaeve zich juist tegoed doet aan vanille ijs. ‘Fraussenj’ heeft het niet zo op rituelen en pakt het heel anders aan. ,,Mensen met een ritueel in de gaten houden.”

(tekst gaat verder onder foto)

De rituelen vlak voor een race zijn vanzelfsprekend heel anders dan de avond van tevoren. Al geldt dat niet helemaal voor Nelleke Balde, die het liefst haar ritueel van de avond ervoor herhaalt. ,,Kon ik ook nu maar weer vroeg naar bed.” Alex Kling wijdt het liefst niet uit over zijn pre-race ritueel. ,,Dat hou ik graag geheim. Personen die mij kennen, weten het wel”, sluit hij af met een knipoog. Verrassend veel genoemd wordt het eten van brood met jam. Jessica Susanna geeft echter de voorkeur aan pannenkoeken in de ochtend. ,,Minimaal drie uur van tevoren.” Marcel Lagerwerf geeft aan dat hij vooral rustig aan wil kunnen doen. ,,Op tijd aanwezig zijn, zodat ik nergens hoef te haasten en te stressen.” ‘Fraussenj’ heeft vlak voor de race een heel ander ritueel dan ‘mensen in de gaten houden’. ,,Bandenspanning controleren, drie keer.”

(tekst gaat verder onder foto)

En na de race? Wat zijn dan de rituelen? Stijn Jansen. ,,Juichen! Of balen! En bier!” Bier wordt overigens door verrassend veel atleten genoemd en schijnt een geliefd drankje te zijn na afloop van een race. Niet voor ‘046vrossi’ overigens, die blijkbaar meteen alweer bezig is met wat komen gaat. ,,Eiwitten en herstelshakes schransen” is de reactie duidelijk. Sharon Hornes neemt het er na afloop lekker van. ,,Na de race is het meestal tijd voor een wijntje en gaan we vaak uit eten.” ‘Nielstapas’ gaat ook uiteten. ,,McDonald’s”, laat hij niks aan duidelijkheid te wensen over. Overigens geven veel sporters aan dat fastfood een geliefde maaltijd vormt na een race. Sven Goossens heeft eerst wel even de tijd nodig als hij over de finish komt. ,,Ik probeer vooral te ademen. Op de grond.”