De heren van Hellas Utrecht hebben de winst gepakt in de Run-Bike-Run Oldenzaal Series A nadat eerder vandaag de dames van RTC Brabant wonnen. Ze lieten met een tijd van 2:01:03 de heren van Visma-Trican anderhalve minuut en RTC Brabant krap drie minuten achter zich.

Het format van de race was een team relay. De heren moesten ieder om de beurt twee kilometer lopen, 9,2 kilometer fietsen en afsluitend nog één kilometer lopen. Na iedere duathlon moesten de atleten de chip doorgeven, waarna het volgende teamlid zijn duathlon mocht starten. In totaal moesten vijf van deze duathlons voltooid worden. Eentje meer dus dan de dames eerder vandaag.

(tekst gaat verder onder de foto)

De start van de Run-Bike-Run Oldenzaal voor de heren Series A. (Foto: 3athlon.nl)

In de eerste van vijf duathlons liep vrijwel het hele veld gezamenlijk de eerste twee kilometer, alleen Djopzz/Duurzaamsport moest lossen. Het fietsonderdeel bleek een afvalrace: waar aanvankelijk een groep van zeven man ervandoor ging, dunde deze per ronde uit. Na het fietsen lag Triteam Groningen aan de leiding, maar met Hellas Utrecht op de hielen. Datzelfde Hellas Utrecht wist in de tweede duathlon met Nederlands Kampioen Daan de Groot de leiding weer over te nemen. Bij het fietsonderdeel vonden Hellas Utrecht en Triteam Groningen elkaar en per ronde werd hun voorsprong groter. Bij aanvang van de afsluitende loopkilometer was de voorsprong op de snelste achtervolgers van Visma-Trican en RTC Brabant zo’n 40 seconden. De Groot wist in de laatste loopkilometer vervolgens afstand te nemen.

Bij aanvang van de derde duathlon was het volledige veld uit elkaar getrokken. De kaarten voor de rest van de race leken eigenlijk al geschud. Helemaal na het eerste looponderdeel waren het slechts individuen die aan het fietsen begonnen. Hellas Utrecht had een goede voorsprong van zo’n 50 seconden op achtervolgers Triteam Groningen en het opgerukte Visma-Trican, die de Groningers tijdens het fietsonderdeel vonden. Toch wist Hellas Utrecht de voorsprong te behouden. Deze voorsprong bleeft continu tussen de 45 en 50 seconden, ook gedurende de gehele vierde duathlon, waarin RTC Brabant met Rody Kroon weer terug in de race wist te komen  voor de derde plek. Na het fietsonderdeel maakte Jelle Lugten van Hellas Utrecht het toch nog spannend: hij vergiste zich in het aantal fietsronden en verloor meer dan 30 seconden. Hierdoor kwam de koppositie voor Visma-Trican weer in zicht.

(tekst gaat verder onder de foto)

Daan de Groot tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Yennick Wolthuizen van Hellas Utrecht mocht uiteindelijk enige seconden voor Thijs Wiggers van Visma-Trican aan de laatste duathlon beginnen. Daarachter de strijd voor de derde plek tussen RTC Brabant en Triteam Groningen, met eveneens enkele seconden tussen de atleten. Wolthuizen liet er echter geen gras over groeien, hij trok ten aanval tijdens het fietsen en reed Wiggers op 1:14 minuten afstand. Achter de twee koplopers werd door RTC Brabant en Triteam Groningen gepokerd om de derde plek, waardoor Daan Schouten namens TC Twente kon aansluiten. De strijd om de derde plek werd hiermee steeds interessanter. Wolthuizen liep comfortabel naar de zege, met een eindtijd van 2:01:03 ruim anderhalve minuut voor Visma-Trican. Daarachter trok RTC Brabant aan het langste eind in de eindsprint tegen Triteam Groningen.

Hellas Utrecht versterkt met hun prestatie hun positie in het klassement van de Run-Bike-Run Series A, nadat ze vorige week ook de winst pakten.