Terwijl de online hype op moment van schrijven richting een piek lijkt te gaan, lijkt er tegelijkertijd historie te worden geschreven bij de Barkley Marathons. Na ruim 48 uur is gebleken dat meer lopers dan ooit zijn gestart aan de vijfde en dus laatste ronde van circa 32 kilometer: maar liefst zeven hardlopers zijn nog in de running om de ultrarun te voltooien.

Vorig jaar haalden drie lopers de eindstreep en dat was al een unicum die zijn weerga niet kende. Minder dan twintig lopers haalden sinds de bijna veertigjarige historie van het evenement tenslotte de finish.

Op dit moment zijn dus nog zeven ultrarunners minder dan 32 kilometer verwijderd van het halen van de eindstreep en daarmee ongetwijfeld eeuwige glorie. Onder hen ook Jasmin Paris: de vrouw ging een tijd aan de leiding, maar heeft de koppositie inmiddels afgestaan. Paris zou wel de eerste vrouw ooit kunnen worden die de Barkley Marathons volbrengt.

Eerder vandaag bleek dat Thomas Dunkerbeck, de enige Nederlander aan de start, een kwartier te laat was bij het finishen van de derde ronde en daarom niet meer mocht beginnen aan de vierde ronde. Door drie rondes uit te lopen, volbracht hij wel de nog altijd loodzware ‘Fun Run’. Doordat elf anderen ook die Fun Run haalden, werd met twaalf finishers ook dit record gebroken.