Precies tussen de donkere wolken en bijbehorende regenbuien door genoot een groep van ongeveer twintig atleten gisteren van het mulle zand en de wilde zee van Zeeuws-Vlaanderen tijdens een swimrun. Het evenement – bedacht en georganiseerd door Pommeline Warringa en Alex Eversdijk, twee atleten vanuit een trainingsgroep in Zeist – bestond uit drie verschillende rondes: een kwalificatieronde, een duo ronde en een ‘Super ronde’. De sterke stroming en de wilde golven langs de Zeeuwse kust in combinatie met steile duinen en mul zand creëerden heroïsche omstandigheden die wij graag in onderstaande foto’s vastlegden.

De dag begon met een kwalificatieronde waarin atleten individueel 300 meter moesten zwemmen, 400 meter lopen, 50 meter zwemmen en 600 meter lopen. Deze eerste ronde diende als uitgangspunt voor het samenstellen van de teams voor de duo ronde die daarna volgde. De persoon die in de kwalificatieronde als laatste finishte, mocht als eerste een geschikte partner aanwijzen en zo ontstonden er bijzondere duo’s met soms aanzienlijke niveau verschillen. In de tweede ronde legden deze duo’s samen 600 meter af in de zee, 2500 meter worstelend door het zand en de duinen om vervolgens hetzelfde rondje nog eens te herhalen. Voordat de dag met een pan mosselen werd afgesloten, vond er nog een Super-ronde plaats waarin de ondertussen vermoeide atleten zichzelf individueel uitdaagden over het zwaarste parcours: lange stukken mul zand en steile duinen (4200 meter lopen, 650 meter zwemmen, 3600 meter lopen).

‘Spelregels’

Tijdens een swimrun – oftewel Ottilo, zoals het ooit bedacht is in Zweden – zijn deelnemers verplicht te finishen met alle materialen waar zij mee starten. Dit is één van de weinige regels die de sport kent en dat betekent dat iedere atleet verder de vrijheid heeft om na te denken over een optimale uitrusting. Zo mag je in een wetsuit zwemmen, maar dat zal je tijdens het lopen bezuren. Daarentegen is zwemmen met schoenen niet ideaal, maar ze zijn dan wel weer essentieel voor het looponderdeel. Om te compenseren voor die ‘zinkende schoenen’ mogen atleten pullbuoys en paddles gebruiken, maar uiteraard dus op de voorwaarde dat ze er ook mee lopen en finishen. Het nadenken over de materiaalkeuze biedt een leuk extra element en levert ook nog eens bijzondere foto’s op!