Al ontstaat een tekort aan magnesium niet zomaar en kunt je het deels tegengaan met de juiste voeding, is de kans op een magnesium tekort bij fanatieke sporters groter. Het is dan ook niet voor niets een populair supplement onder triatleten. Maar wat zijn precies de voordelen van magnesium, wanneer moet je het nemen, hoe voorkom je vervelende bijwerkingen en welke voeding vormt een goede bron van magnesium? Een paar feitjes over het mineraal op een rij.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is essentieel voor een goede gezondheid van bot en spieren en speelt daarnaast een belangrijke rol in het voorzien van lichaamscellen van energie. Wanneer je veel sport en daardoor veel zweet, kan je lichaam behoefte hebben aan wat extra magnesium.

Behalve deze ‘kernfuncties’ zijn er onderzoeken die uitwijzen dat magnesium helpt om je bloedsuikerspiegel beter in balans te houden, de frequentie van migraineaanvallen te verminderen, de bloeddruk te verlagen en dat het helpt tegen insomnia, oftewel slaapproblemen.

Lange termijn gebruik

Het effect van magnesium als supplement blijkt het grootst te zijn, wanneer het mineraal voor een langere tijd dagelijks wordt ingenomen. Neem het daarom op in je routine en slik het supplement op een vast moment voor een zo consequent mogelijk gebruik.

Innemen tijdens een maaltijd

Over het algemeen worden slechts zelden bijwerkingen van magnesium als supplement ervaren. Toch zijn diarree, misselijkheid en overgeven mogelijke bijwerkingen. Als je last hebt van deze bijwerkingen, kan het helpen om het supplement bij een maaltijd in te nemen; dit zou vervelende bijwerkingen grotendeels moeten voorkomen.

Gebruik van magnesium supplementen naast andere medicatie

Het is goed om te weten dat magnesium soms slecht samengaat met het gebruik van andere medicatie en de inname daarop afgestemd moet worden. Zo is het raadzaam om antibiotica tenminste twee uur vóór of vier tot zes uur na een magnesium supplement in te nemen voor een optimale effectiviteit. Mensen die bisfosfonaten gebruiken om hun botten te versterken, zouden een magnesium supplement tenminste twee uur vóór of na hun medicijnen moeten innemen.

Magnesium in voeding

Met een gezond voedingspatroon kun je ook uit eten voldoende magnesium halen. Voeding waarin je magnesium aantreft zijn groene bladgroenten, noten, avocado’s, rauwe cacao, bananen, zeewier, broccoli, peulvruchten, volkoren granen en ook kraanwater. Een goede extra reden dus om te zorgen dat je veel water drinkt!