Je zou denken dat er weinig externe factoren zijn die je snelheid in het water beïnvloeden. Althans, zeker niet zo erg als met lopen of fietsen. Maar toch zijn er een paar zaken die invloed kunnen hebben op je zwemtijden. Dat verklaart misschien waarom het soms in het ene zwembad veel makkelijker en sneller gaat dan in het andere. Het kan natuurlijk tussen je oren zitten, maar er zijn ook zeker een paar andere dingen die daar een rol in kunnen spelen. Dan hebben we het over de diepte van het zwembad, de randen, lijnen, watertemperatuur en kwaliteit.

Diepte van het zwembad

Volgens Sara McLarty – voormalig zwemster en triatleet – is de diepte van een zwembad bepalend voor zwemtijden. ,,Ondiepe zwembaden zijn langzaam doordat het water snel terugdeinst vanaf de bodem, maar diepe baden daarentegen – zoals een duikbad – voelen vaak langzaam aan doordat je de bodem niet ziet en je daardoor geen referentiepunt hebt”, verklaart McLarty in een interview met Triathlete. Het betekent dus niet dat een dieper bad altijd beter is. Er is een grens. De perfecte diepte van een zwembad zou ongeveer drie meter zijn.

Afwatering en lijnen

Ook het ontwerp van de goten van een zwembad heeft een grote impact op hoe snel een zwembad is. In een zwembad waarin overtollig water direct wegstroomt in een put, heb je minder last van golven. Zeker de beste Olympische baden hebben geavanceerde systemen hiervoor, waardoor golven zoveel mogelijk verdwijnen.

Dit geldt ook voor de lijnen in een bad. Zo zijn er speciale lijnen die golven ‘absorberen’ waardoor je van kalmer water kunt genieten. Simpele lijnen die voornamelijk dienen om een baan af te zetten, doen dit niet. De breedte van de banen – en dus de afstand tussen twee lijnen – is ook belangrijk. Zo creeren brede banen betere omstandigheden, dan smallere.

Water temperatuur en kwaliteit

Het klinkt altijd verleidelijk om je training af te werken in een speciaal warmer bad dat wordt gebruikt voor zwemlessen of gymnastiek. Die warmte mag dan in het begin even fijn zijn, na een paar baantjes ben je het snel zat. Zwemmen in warm water is niet fijn, maar hetzelfde geldt voor koud water. De ideale watertemperatuur om snel te zwemmen zou tussen de 25,5 en 26,5 graden Celsius liggen.

Ook de chemicaliën in een zwembad kunnen soms tegen je werken als je snel wil zwemmen. ,,Zwembaden kunnen langzaam voelen als ze niet helder zijn of als de chemicaliën niet helemaal op peil zijn”, aldus McLarty tegen Triathlete. ,,Ik krijg veel klachten van mijn atleten als de chemicaliën niet helemaal kloppen, want ze zijn dan gefocust op klagen over een ‘katoenen mond’ gevoel.” Als de verhoudingen niet helemaal kloppen, kunnen atleten zelfs meer moeite hebben met ademen. Alles behalve ideaal als je een paar snelle honderd metertjes wil zwemmen.