Drie jaar terug deed de 34-jarige Nadiyah de la Rambelje nog niet aan triathlon, maar inmiddels heeft ze al meerdere Long Distances volbracht én is ze uitgegroeid tot één van de Nederlandse Ironman ambassadrices. ,,Ik word elke dag een beetje meer gemotiveerd en vind het super om te doen. Ik zou niet weten hoe mijn leven zou zijn zonder deze sport.”

Onlangs sloot De la Rambelje nog aan in onze wekelijkse podcast – 3athlon Praat – aflevering 11 – en daarin vertelde de geboren Maastrichtse een meer dan enthousiast verhaal over haar sportbeleving én de rol die ze sinds dit seizoen vervult voor Ironman Nederland. Ze omschrijft zichzelf als hobbytriatleet, heeft wel een personal best van 11:30 uur op een Long Distance en hoopt daar dit jaar – bij Ironman Hamburg – nog een flinke hap van af te snoepen. ,,Ik raakte verkocht toen ik in 2017 bij Ironman Maastricht langs de kant stond. ‘Zo vet’ dacht ik daar en toen besloot ik eigenlijk direct dat ik dit ook wilde gaan doen. En dan ook meteen het jaar erna. Iedereen in mijn omgeving zei dat ik hartstikke gek was, maar ik heb me er meteen toe gezet, heb een coach gezocht, zwemlessen genomen en haalde in 2018 de finish.”

‘Kijk nu alweer uit naar die 180 kilometer’

Het is een prestatie van formaat, want een jaar eerder kon De la Rambelje nog helemaal geen borstcrawl, zat ze nooit op een racefiets en liep ze slechts sporadisch hard. ,,Maar na drie maanden trainen zag ik al zoveel progressie, dat ik gewoon wist dat ik het zou gaan halen. Het is dan ook een bijzonder verslavende sport en dat heb ik vooral met de lange afstanden. Daar kan ik echt van genieten. Ik kijk nu alweer uit naar die 180 kilometer op de fiets, want voor mij is het fietsonderdeel het mooiste.”

Natuurlijk heeft ook De la Rambelje wel eens twijfels gehad, bijvoorbeeld tijdens haar eerste LD in Maastricht. ,,’Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?’ vroeg ik aan mijn vriendinnen langs de kant. En ik voegde er nog aan toe dat ze me maar tegen moesten houden als ik weer zo’n stom idee zou hebben. Maar, na de finish zat ik eigenlijk alweer meteen na te denken over wat de volgende zou worden”, lacht ze.

(tekst gaat verder onder foto)

Nadiyah in Hamburg richting finish én mooie eindtijd. (Foto: Instagram)

‘Iedereen kan Ironman doen, zolang je maar écht wil’

Als ambassadrice voor Ironman Nederland is het de bedoeling dat de atlete vooral de evenementen zoals Ironman Maastricht, Ironman Westfriesland en het Long Course Weekend Holland in Beesel promoot. ,,En dat ik vrouwelijke atleten motiveer en inspireer om ook mee te doen. Bij vrouwen merk ik toch dat er altijd nog de vraag heerst of ze het wel kunnen en of ze een triathlon kunnen combineren met werk en gezin. Nou, dat lukt gewoon, zolang je maar goed plant en het echt wil. Ik werk fulltime, heb een zoontje van zes en mij lukt het ook. Het draait allemaal om planning en om mindset.”

Charme Ironman Maastricht en Ironman Westfriesland

De charme van Ironman Maastricht, zo legt De la Rambelje uit, zit hem onder andere in de stad en het parcours. ,,Ik kom uit Maastricht, dus voor mij is dit dé stad. Het parcours is ook heel mooi, want je ziet heel veel van de stad. Voor atleten is dit evenement toegankelijk: iedereen kan meedoen want het is lekker laagdrempelig. Voor iedereen is het zo mogelijk om te proeven aan de Ironman. En dan ook nog met deze ambiance met vrienden en familie langs de kant. Een echt familieding.”

Ook Ironman Westfriesland is een echte aanrader volgens De la Rambelje. ,,Al is het natuurlijk geen Maastricht”, grapt ze. ,,Jawel hoor. Het is ook heel mooi daar en Hoorn is een hele gezellige stad. Pittoresk. En dan het vlakke parcours: ook dat is wel eens leuk.”

Hawaii én Triple Dutch

Toch is het niet alleen maar Ironman dat de klok slaat, zo blijkt als we De la Rambelje vragen naar haar dromen: ”Ik zou zeker een keer Hawaii willen doen, maar het lijkt me ook heel tof om de Triple Dutch te doen”, daarbij doelend op de combinatie van de Frysman, Gelreman en Challenge Almere-Amsterdam.