Let op: dit artikel bevat een zeer schokkende foto.

,,Ik wilde niet dat mijn familie zou horen dat ik was overleden in de wildernis. Dat zou denk ik onverdraaglijk zijn”, vertelt de Amerikaanse Joseph Oldendorf nadat hij elf uur lang met een gebroken been door de vrieskou kroop om gered te worden. Na een hardloopronde van bijna twintig kilometer door een afgelegen nationaal park in Washington, brak Oldendorf zijn scheenbeen toen hij uitgleed over een ijsplaat.

,,Kruipen was mijn enige kans”, verklaart Oldendorf na zijn ongeluk in een interview met KIRO-TV. Ondanks de kou en gekleed in slechts wat lichte hardloopkleding, kroop de atleet zeven uur lang voordat hij weer bereik had met zijn telefoon. Vervolgens kroop hij nog vier uur na het bellen van de hulpdiensten om uiteindelijk afgevoerd te worden met een traumahelikopter. ,,De hele tijd moest ik kruipen. Over stenen, sneeuw, modder en natte ondergrond. Na een tijdje waren mijn knieën helemaal schraal.” Het was zo erg dat hij zijn hardloopschoenen op zijn knieën vastbond om zo iets meer bescherming te hebben. ,,Maar ze zijn alsnog heel erg kapot”, aldus Oldendorf. De extreme kou zorgde dat stilzitten en wachten geen optie was: ,,Ik had het veel te koud en zonder te bewegen had ik het niet gered, dus besloot ik om in hun richting te blijven kruipen.”

(videobeelden onder foto, en extra witregel voor lezers die de foto niet willen zien)

 

 

Oldendorf’s knieën na urenlang kruipen. (Foto: Screenshot YouTube)