Het WK op Kona vindt dit jaar op twee dagen plaats – aankomende donderdag en aankomende zaterdag – en er staan meer deelnemers aan de start dan ooit. Die tweede wedstrijddag brengt Ironman helaas wel enigszins in de problemen, want de organisatie laat weten ongeveer vierduizend vrijwilligers te kort te komen, terwijl die hard nodig zijn om de ongeveer vijfduizend deelnemers te ondersteunen tijdens wat de wedstrijd van hun leven moet worden.

Eerder liet Ironman al weten dat er minder verzorgingsposten langs het parcours worden geplaatst omdat daar te weinig vrijwilligers voor zijn. Het probleem blijkt nu nog groter, want van de ongeveer tienduizend vrijwilligers die de organisatie nodig zegt te hebben, zijn ‘slechts’ zesduizend plaatsen gedekt. Er missen dus nog zo’n 4000 vrijwilligers. 

Lichtpuntje; de afgelopen dagen komen er dagelijks zo’n 150 vrijwilligers bij die zich last-minute aanmelden. Een simpele rekensom leert echter wel dat, met nog drie dagen te gaan tot de eerste wedstrijddag, het een lastige taak zal worden om die vierduizend openstaande plaatsen bezet te krijgen.