De geruchten gingen al langer de ronde, maar het is nu dan toch echt officieel: Ironman gaat WK 70.3 slots uitreiken in virtuele races. Nadat Ironman de afgelopen weken met een aantal veranderingen kwam om de VR races eerlijker te maken, lijkt het merk nu dusdanig tevreden dat een online overwinning meer oplevert dan slechts eer. Overigens is het nog niet duidelijk wanneer het WK 70.3 van 2020 plaats zal vinden; oorspronkelijk stond het evenement gepland voor 28-29 november dit jaar, maar het coronavirus stak daar helaas een stokje voor.

Sinds de lancering van Ironman VR op 1 april dit jaar, verschenen al ruim 100.000 atleten aan de denkbeeldige startlijn. Volgend weekend (6 en 7 mei) wordt alweer de tiende editie van Ironman VR georganiseerd en vanaf deze race staan er dus slots op het spel. Over een periode van vier weken (Ironman VR10 t/m VR13) zullen er zo’n honderd slots worden uitgereikt; over het exacte aantal volgt nog berichtgeving vanuit Ironman. Uit deze vier races  – waarvan drie Olympische afstanden en één zwaarder wegende 70.3 – zullen de drie beste resultaten tellen voor het totaal klassement. Een ‘off day’ vergooit dus niet direct al je kansen.

Classic en Challenger Divisie

Ruim een week geleden kondigde Ironman aan de online wedstrijden te verdelen over twee divisies: de Classic en Challenger Divisie. In de laatste divisie moeten atleten het fietsonderdeel afleggen op het Rouvy platform als zij ervoor kiezen binnen te rijden. Daarnaast mag het looponderdeel alleen buiten worden afgewerkt en dus niet op een loopband. Momenteel maakt zwemmen nog geen onderdeel uit van de wedstrijden, die dus eigenlijk duathlons zijn. In lijn der verwachting wijst Ironman de Challenger Divisie nu aan voor de kwalificatiewedstrijden.

Volgens Ironman CEO Andrew Messick werpen de Ironman VR veranderingen zijn vruchten al af: ,,Het was een grote verbetering. De resultaten na de veranderingen waren veel consistenter en er waren bekende gezichten (in de uitslagenlijst, red.) waar je ze ook verwacht.”

Biologisch atleten paspoort

Terwijl Messick eerder al duidelijk maakte dat er in de toekomst meer regels zouden volgen, zal nu ook het al aangekondigde ‘biologisch paspoort’ werkelijkheid worden. Door uitslagen uit verschillende online races en normale wedstrijden met elkaar te vergelijken, hoopt Ironman onlogische resultaten snel te herkennen. Atleten die nog niet eerder deelnamen aan een VR race moeten daarom nog voor de start van de kwalificatieraces een virtueel evenement deelnemen. Zo kan Ironman resultaten naast elkaar leggen en onrealistische pieken makkelijk herkennen. Om te voorkomen dat uitslagenlijsten drastisch veranderen binnen enkele uren na de wedstrijd, maakt Ironman pas op dinsdag – na deze dus grondig geanalyseerd te hebben – de resultaten van de VR races bekend.

Mocht dit alles alsnog geen eerlijke races realiseren of mochten triatleten het niks vinden, stopt Ironman er weer mee, verklaart Messick. ,,We gaan het zien. Dit is een kans om het virtuele racen echt te testen en om te zien wat er gebeurt als je er iets van waarde aanhangt.”