Als triatleet gebruik je door de jaren heen heel wat hardloopschoenen. Soms – en als je minder geluk hebt wellicht zelfs vaker – kan het nog een hele zoektocht zijn om een model te vinden dat bij jou, en jouw manier van lopen, past. Dankzij HOKA wordt ons die zoektocht in ieder geval een stukje eenvoudiger gemaakt, want de komende weken mogen wij drie van hun modellen uittesten. Nadat we eerder naar de HOKA ONE ONE Elevon 2 keken, gaan we vandaag met de HOKA ONE ONE Arahi 4 aan de slag.

Ten opzichte van de Elevon 2 is de Arahi 4 een iets meer corrigerende schoen, voornamelijk gericht op lopers met (lichte) overpronatie. Vaak verwacht je dan een wat lompere – en daarmee ook zwaardere – schoen, maar in het geval van de Arahi 4 is dat geenszins het geval. In verhouding tot vergelijkbare schoenen van andere merken, voelt de Arahi 4 verrassend licht (geen wonder ook, met een gewicht van minder dan 300 gram, red.) en flexibel aan. Het uiterlijk is dan wel wat minder ‘flitsend’ dan bijvoorbeeld de Elevon 2 – je hebt nu eenmaal te maken met een wat ‘groter/grover’ model – maar toch ziet de schoen er strak uit, mits je houdt van de voor HOKA ONE ONE altijd zo kenmerkende hoge zolen.

(Foto: 3athlon.nl)

Het lagere gewicht betekent overigens niet dat de Arahi 4 ergens inboet aan stabiliteit, ondersteuning of demping. Tijdens het lopen worden voet en enkel licht gecorrigeerd waar nodig. De wat stuggere zool zorgt daarentegen wél voor de neiging om iets meer dan gebruikelijk op de voorvoet te landen – in plaats van op bijvoorbeeld de middenvoet – maar dat is zeker voor de wat snellere lopers geen probleem. Ben je een wat tragere loper die wellicht iets vaker op de middenvoet of zelfs hak landt, is het raadzaam je bewust te zijn van dit gegeven, omdat het best een flinke verandering zal zijn als je je houding iets moet aanpassen.

Over die zool gesproken: waar we in onze review over de Elevon 2 nog schreven dat het soms best hinderlijk kan zijn dat er is gekozen voor een profiel met diepe groeven – waardoor er regelmatig stenen blijven ‘plakken’ – is dat in het geval van de Arahi 4 geen enkel probleem. Geen diepe groeven bij dit model en dus kun je ongestoord over onverharde paden lopen, zonder dat je je daarbij zorgen hoeft te maken over het feit dat je wel eens een paar kilometer kunt vastzitten aan een meeliftende steen of kiezel.

(tekst gaat verder onder foto)

Geen diepe groeven in de zool van de Arahi 4 (boven), overigens vergelijkbaar met soortgelijke schoenen van andere merken (onder). (Foto: 3athlon.nl)

Aan de voet voelt de Arahi 4 bijzonder comfortabel. De afwikkeling is perfect, de ondersteuning fijn, de demping goed en het comfort absoluut prima. De voeten schuiven niet, worden niet warm en ervaren dus geen enkele hinder van deze schoen. De degelijkheid straalt van de Arahi 4 af en wat dat betreft heeft HOKA ONE ONE de zaakjes dan ook goed op orde.

Wel is het goed om aan te merken dat je deze schoen niet zo zeer moet aanschaffen als je van plan bent om veel versnellingen/intervals te lopen. De Elevon 2 leent zich daar bijvoorbeeld uitstekend voor, maar zoals het een corrigerende schoen betaamt, is de Arahi 4 vooral geschikt voor de wat rustigere, constantere loopjes. Dat zijn de momenten dat dit model uitstekend tot zijn recht komt!