Eerder deed Ironman CEO Andrew Messick al de suggestie dat het wel eens zou kunnen gebeuren dat het WK Ironman op Hawaii geen doorgang zou vinden in oktober 2020 en zou worden verplaatst naar februari 2021, en inmiddels is de kogel door de kerk: het WK zal inderdaad door worden geschoven naar volgend jaar, 6 februari om precies te zijn. Daarnaast is nu duidelijk dat het WK 70.3 in Taupo, dat in november gepland stond, is geannuleerd. Een nieuwe datum voor die wedstrijd is er nog niet.

Wat betreft het WK op Hawaii zullen er in 2021 – ook zoals eerder al werd gesuggereerd door Messick – twee edities worden gehouden: in februari dus de ‘2020-editie’ en in oktober de reguliere ‘2021-editie’. Eerder gebeurde dit al eens in 1982, toen het WK ook twee keer in een jaar werd georganiseerd.

Atleten krijgen nu langer de kans, zo maakt Ironman bekend, om zich te kwalificeren, al hebben ze het op dit moment alleen over de pro’s. Hoogstwaarschijnlijk binnenkort volgt ook informatie over het vernieuwde kwalificatietraject voor Age Groupers. Wel is al duidelijk geworden dat Ironman het aantal ‘Legacy-atleten’ opschroeft, die door middel van het finishen van 12 eerdere Ironmans in aanmerking komen voor een zogenaamde lottrekking.

Wat betreft het WK 70.3 in Taupo, dat is geannuleerd en waar nog geen nieuwe datum voor is, gonzen de geruchten binnen Nieuw-Zeelandse bronnen dat het WK naar 2023 wordt uitgesteld. De edities van 2021 en 2022 zijn immers al vergeven.