De eerste vijf edities van de Ironman VR races zitten er al weer op. Zoals wij eerder ook al bespraken in 3athlon Praat (aflevering 21, red), is het online race concept – ondanks de duizenden deelnemers – nog geen groot succes te noemen. Dat komt voornamelijk door de grote kritiek op de bijna onmogelijk snelle tijden die atleten noteerden. Binnen de regels konden mensen bizar snelle fietstijden wegtrappen door bijvoorbeeld slechts bergaf te rijden; een snelle vijf kilometer lopen van A naar B met de wind in de rug; of zelfs door de loopband aan te zetten op 20 kilometer per uur en er vervolgens vanaf te stappen. Dat laatste valt uiteraard niet binnen de regels, maar bleek lastig te reguleren. Daarom komt Ironman nu met een paar nieuwe regels om de kans op valsspelen – of dus het opzoeken van de grens binnen de regels – kleiner te maken en realistischere uitslagen te realiseren.

CEO Andrew Messick gaf tijdens een persconferentie een voorbeeld van atleten met zo’n snelle fietstijd. ,,Ze begonnen hun rit op 2700 meter hoogte en reden vervolgens 40 kilometer lang bergaf.” Toch is het binnen de regels: ,,Onder het huidige format, heeft de atleet geen regels overtreden.”

Messick vindt het belangrijk dat het Ironman VR programma verbeterd wordt om zo te voorkomen dat atleten de regels blijven buigen of zelfs stomweg valsspelen om hun prestaties te verbeteren. Zeker als Ironman de races gaat gebruiken om slots uit te delen voor het WK 70.3. ,,Onze Ironman familie moet geloven dat het eerlijk is”, aldus Messick.

Daarom treft Ironman binnenkort een aantal maatregelen en komen er nieuwe regels:

  1. Tijdsframe van twaalf uur: momenteel hebben atleten een ruim weekend de kans om de verschillende onderdelen te volbrengen. In de toekomst zouden ze hiervoor slechts twaalf uur hebben, waardoor het toch iets meer van een écht multisport event wegkrijgt.
  2. Geen pauzes tijdens het onderdeel: terwijl atleten een onderdeel nu op kunnen splitsen en dus tussendoor pauze kunnen nemen, moet dat in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Ironman werkt aan een techniek die ervoor zal zorgen dat een onderdeel in één poging volbracht moet worden.
  3. Looponderdeel mag niet langer op de loopband: aangezien loopbanden verschillende gegevens kunnen halen uit een zelfde snelheid, kunnen deze tijden niet goed met elkaar worden vergeleken. Messick: ,,We kwamen er niet achter hoe we een eerlijke race kunnen creëren op een loopband.”
  4. Rouvy platform wordt gebruikt voor indoor fietsen: daarbij wordt door Ironman een bepaald parcours aangewezen voor de wedstrijd, zodat iedereen hetzelfde profiel fietst.
  5. Biological athlete passport: dit is er één voor de toekomst. Ironman onderzoekt de optie voor een paspoort waarmee prestatiegegevens over een langere periode gemonitord worden, zodat een plotselinge piek in het oog zou springen.