,,Ik ben best kapot. Het is altijd een lange dag, maar deze race is zo episch. Er staan zoveel mensen langs de kant. Ik kwam hier met een missie en ben superblij dat het gelukt is.” De woorden van Jan Frodeno, direct na zijn finish van de Ironman in Frankfurt, spreken voor zich. De Duitser pakt met zijn overwinning de Europese titel Long Distance. Ook Daniela Ryf kroonde zich tot Europees Kampioen.

Frodeno deed dat in een tijd van 8:00:58. ,,Het was heel frustrerend dat ik de concurrentie er op de fiets niet vanaf kon rijden. Toen moest ik, tijdens het lopen, het spel spelen. Dat is gelukt. Het maakt me verder ook niet uit hoe de concurrenten het doen. Het gaat er om dat ik op de goede weg ben”, aldus de Duitser die twee weken geleden nog hard ten val kwam. 

Bij de mannen werd de Zweed Patrik Nilsson tweede. Hij had 7 minuten en 17 seconden achterstand op Frodeno. Derde werd Patrick Lange. De Duitser zwom naar eigen zeggen de race van zijn leven, fietste prima, maar ging kapot na vijftien kilometer hardlopen. ,,Toen was de race meedogenloos. Ik begon echt te strugglen.”

Hoog niveau

Daniela Ryf toonde nog maar eens haar meer dan hoge niveau. Helemaal alleen koerste de Zwitserse op de winst af. In een tijd van 8:38:44 kwam ze over de finish en daarmee zat ze overall, dus inclusief de mannen, ook nog eens binnen de top tien (7e). De Amerikaanse Sarah True werd tweede, maar gaf wel meer dan 26 minuten toe op de winnares. Sarah Crowley uit Australië werd derde en lag 32 minuten en 47 seconden achter Ryf.