Jan Frodeno was de absolute favoriet voor de winst en menig triathlonfan was dan ook richting Challenge Roth getrokken om de GOAT in actie te zien, maar al na drie kilometer lopen moest Frodeno de wedstrijd verlaten. De achillespees blessure waar Frodeno sinds enkele maanden last van heeft, speelde dusdanig op dat hij geen risico’s kon nemen. Geëmotioneerd kwam de atleet langs de kant te staan. Na een afspraak met zijn chirurg geeft Frodeno nu een update.

“Gisteren was een gekke dag bij Challenge Roth”, blikt hij terug. “Het was geweldig om zoveel mensen daar te zien. De sfeer was geweldig. Het bleek dat mijn armen en benen goed waren, want het zwemmen en fietsen ging super. Dat je uiteindelijk alsnog uit moest stappen tijdens het lopen… dat was zwaar… verwacht, maar wel zwaar”, aldus Frodeno.

“Het is een moment dat de realiteit hard binnen komt. Je ligt er goed voor en zit helemaal voorin die geweldige race die Magnus Ditlev uiteindelijk neerzette, en je ligt dus ook voor Patrick (Lange, red.)… dat was speciaal. Maar op de lange termijn – met oog op Kona en Hawaii – is dit het beste plan.”

“Vanmorgen heb ik zo’n 1000 kilometer gereden om mijn chirurg op te kunnen zoeken, maar de Achilles is oké en in goede vorm, alleen nog niet klaar voor een marathon of iets anders geks”, update Frodeno zijn fans over de blessure. “We hebben een plan gemaakt om in de volgende drie, vier of vijf weken weer fit te worden en weer 100 procent te kunnen lopen. Dan hoop ik volop gebruik te kunnen maken van de goede vorm die ik verder blijk te hebben. Bedankt aan iedereen die er was en alle steun die ik heb ontvangen. Ik ben in orde, nu weer overeind komen en door.”