,,Ik kan dit mensen zeker aanraden.” Triatleet Jan van der Meulen testte vorige week vrijdag de TrueBike indoorfiets van TrueKinetix tijdens een FTP test en is goed te spreken over het apparaat. ,,Ik vond het aardig op fietsen lijken”, gaat hij verder. Laat dat nou precies de bedoeling zijn van de TrueBike: het gevoel van buitenfietsen nabootsen. ,,Een Tacx of andere hometrainer is niet dynamisch. Die zet je als een blok op de grond neer en beweegt niet mee. Als je dan kijkt naar de TrueBike: bij het achterwiel zit hij op een punt vast, waardoor hij eigenlijk zweeft. Daardoor heb je als je trapt ook dat bewegende frame gevoel. Dit heeft mij wel wat gebracht en ik geloof dat als je serieus traint, dit een aanwinst is.” 

,,Eigenlijk ben ik helemaal geen indoorfietser. Ik heb wel een trainer thuis en daar heb ik wel een paar keer op gefietst, maar die heb ik niet standaard in mijn ‘pain cave’ staan”, vertelt Van der Meulen. Maar na zijn ervaring afgelopen vrijdag met de TrueBike, kan daar maar zo eens verandering in komen. ,,Als ze er hier eentje in de buurt op de sportschool zouden hebben, zou ik hem zeker gaan gebruiken. Je kunt er heel gericht op trainen en je kunt er alle kanten mee op.” Spreekwoordelijk dan, want het voordeel van de TrueBike is logischerwijs juist dat je even nergens heen hoeft, binnenshuis het gevoel van buiten fietsen na kunt bootsen en zo dus effectief kunt trainen. Geen statische trainer, maar eentje die beweegt, die inzicht geeft in alle cijfertjes die je maar wil weten en precies is af te stellen aan de hand van jouw voorkeuren. 

‘Leuk om al die getalletjes te zien’

,,Wat handig is, is dat je al je gegevens duidelijk in beeld hebt en je vooraf een programma in kunt laden dat je zou willen trainen. Hij wordt softwarematig aangestuurd, je geeft aan wat voor verzet je erop wil hebben en hij stelt de juiste weerstand in. Ik vond het zelf ook wel heel leuk om al die getalletjes te zien, want ik heb geen powermeter op mijn eigen fiets. Je ziet wat je links en rechts trapt en of dat dus gelijk aan elkaar is. En je ziet natuurlijk je wattages, dat is wel echt gaaf.” Van der Meulen ziet zichzelf zijn tijd in de winter dan ook liever besteden aan het rijden op een TrueBike dan op bijvoorbeeld een mountainbike. ,,Mountainbiken is leuk en goed voor de cardio, maar het is hetzelfde als dat wandelen goed is voor je conditie, maar dat je met alleen maar wandelen voor een marathon tekort komt. Met mountainbiken werk je aan je conditie, maar het is gewoon iets anders dan 90 of 180 kilometer fietsen op de weg.” 

Bikefit

De TrueBike kan volledig worden aangepast aan jouw lichaam en dat biedt ook kansen om de fiets te gebruiken voor een bikefit, gelooft Van der Meulen. ,,TrueKinetix is ook bezig met een app, heb ik begrepen. Dan zou je een foto van de afstelling van je normale fiets kunnen maken en dat je dan kan zien hoe je de TrueBike precies in moet stellen. Dat zou je andersom ook moeten doen, zei ik al: dat wanneer alles op de TrueBike goed is ingesteld, je een foto maakt en dat koppelt aan de catalogus van een fietsfabrikant, zodat hij de perfecte fiets voor je uit kan zoeken en deze kan afstellen op jouw maten. Je kunt door middel van je wattages goed zien welke positie het beste voor je werkt en daar mee spelen.” 

(tekst gaat verder onder foto)

(Foto: Aangeleverd)

‘Daar valt winst te behalen’

Niet alleen de fiets was nieuw voor Van der Meulen, ook deed de atleet zijn eerste FTP test ooit. Dat was pittig, maar zeer nuttig, vertelt hij. ,,Het was wel leuk, want je gaat echt getallen jagen. Ik had nog iets over en je probeert het natuurlijk zo te plannen dat je helemaal kapot bent aan het eind, maar niet al op halverwege. Ik had een wattage van 223 en dat klonk mij niet slecht in de oren.” Het motiveert Van der Meulen – die vanuit het hardlopen enkele jaren geleden de overstap maakte naar triathlon – om serieuzer in te zetten op het fietsen. Zeker aangezien hij droomt over een Long Distance in de nabije toekomst. ,,Daar valt nog wel winst te behalen, denk ik. Ik moet daar meer mee doen. Lopen vind ik leuk en zwemmen doe ik ook wel, maar het fietsen…ik fiets bijna nooit. Ik vond dat altijd bijzaak, maar later dacht ik ‘dat is onzin, want je zit het langst op de fiets’. Dus, ik moet daar meer mee gaan doen en dit is wel een zetje in de goede richting. Ik weet nu wat ik trap en nu kan ik mij de komende maanden gaan richten op het fietsen en in het voorjaar kijken of mijn wattages verbeterd zijn.” 

Ben je zelf benieuwd geworden naar de TrueBike en wil je de indoortrainer zelf ook eens ervaren? Via deze pagina kun je kijken wanneer je terecht kunt!