Dat Maya Kingma na een sterk seizoen kon rekenen op een mooie plek bovenaan in de World Triathlon rankings was te verwachten, maar nu het zwart op wit staat, maakt het nog eens extra indruk. Kingma bekleedt namelijk na een paar sterke races dit jaar een zeer nette zesde plek in de lijst. Daarmee is ze hoger gerankt dan Rachel Klamer, die op een achtste plaats staat.

In dit gekke jaar konden atleten punten verzamelen tijdens de World Cup in Arzachena, de World Cup in Karlovy Vary (waar Kingma derde werd), de World Cup in Mooloolaba én de World Cup die afgelopen weekend in Valencia plaatsvond. In deze World Cup’s vielen er 500 punten te winnen voor de winnaars. De enige WTS-race – goed voor duizend punten – die dit jaar plaatsvond, was die in Hamburg. Kingma claimde daar een zesde plek. Tot slot vielen er tijdens de Europese Cup in Olsztyn en Barcelona 250 punten te verdienen voor de winnaars. De drie beste prestaties per atleet telden mee voor het puntentotaal.

Vrouwen top tien

De Bermudaanse Flora Duffy en de Engelse Georgia Taylor-Brown delen een eerste plek met 1925 punten. De derde plek bij de dames gaat naar de Amerikaanse Katie Zaferes, winnares van de WTS in 2019. De vierde plek gaat naar de Duitse Laura Lindemann en Beth Potter claimt met name dankzij haar overwinning in Valencia een vijfde plaats. Twee sterke individuele prestaties van Kingma blijken dus goed voor een zesde plek. De Italiaanse Verena Steinhauser staat zevende, net een plaatsje voor Rachel Klamer die dus achtste staat. Met de Duitse Lisa Tertsch en de Engelse Jessica Learmonth is de top tien compleet.

Mannen top tien

De Franse Vincent Luis staat bij de mannen bovenaan in de ranking met een mooi rond getal van tweeduizend punten. Dat is niet verrassend, aangezien Luis de vier wedstrijden waaraan hij dit jaar deelnam allemaal won. Achter Luis sleept de Belgische Jelle Geens een nette tweede plek binnen en staat de Engelse Alistair Brownlee derde. Het Portugese talent Vasco Vilaca staat op een vierde plek en de Franse Leo Bergere volgt op plek vijf. De Noorse Kristian Blummenfelt en landgenoot Gustav Iden mogen blij zijn met een respectievelijk zesde en zevende plaats. De Zuid-Afrikaanse Richard Murray staat achtste, een negende plek gaat naar de Spaanse Antonio-Serrat Seoane en nog net binnen de top tien komt de Franse Dorian Coninx binnen. Er komen geen Nederlandse mannen voor in de top vijftig van de World Triathlon Rankings.