Zoals altijd wanneer Jetze Plat aan de startlijn verschijnt, waren ook vandaag tijdens het WK Para Triathlon in Abu Dhabi de ogen op de huidig Paralympisch Kampioen gericht. Plat weet hoe hij om moet gaan met die druk en stormde vol overtuiging af op het goud: ondanks een wat slechtere voorbereiding dan gebruikelijk werd hij voor de vijfde keer op rij Wereldkampioen Para Triathlon. Geert Schipper kwam ruim een minuut na Plat over de finish om een prachtige zilveren medaille te pakken.

Voor de race gaf Plat aan dat hij niet per se in topvorm verkeert. Gelukkig voor Plat kan hij zijn off-season nu met een goed gevoel tegemoet gaan. “Het is mijn eerste race in Abu Dhabi”, gaf Plat voor de wedstrijd aan. “Het is fijn om hier eindelijk te zijn en het weer is goed, dus dat is top. We hebben ons goed voorbereid op Tokyo”, verwijst Plat naar de extreme hitte in Abu Dhabi. “We hebben ons nu niet op dezelfde manier voorbereid, maar ik denk dat het goed komt.” Enkele weken geleden liet Plat – die overigens al sinds 2015 onverslagen is – zien dat hij nog is door de Europese titel te pakken in Valencia.

“De voorbereiding op Tokyo was heel intens; het seizoen was erg lang, doordat het een jaar langer heeft geduurd”, vervolgt Plat. “Na dit evenement ben ik eindelijk klaar en dan heb ik ook wel wat rust nodig; een paar weken vrij om nieuwe plannen te maken. Ik wil naar Parijs, maar ik weet nog niet op welke manier. Ik ben hier vandaag om te winnen”, komt Plat terug op wat hem vandaag in Abu Dhabi te doen stond. “Ik weet niet of mijn vorm hetzelfde is als in Tokyo, maar ik hoop dat het goed genoeg is. Het wordt een zware race gezien de hitte en het feit dat het het einde van het seizoen is, maar ik kijk ernaar uit.”

Dat Plat en Schipper de gouden en zilveren medaille mee naar huis mogen nemen is duidelijk, maar helaas gaf de livestream geen duidelijk inzicht in het verloop van de wedstrijd en de resultaten in andere categorieën. De officiële uitslagen stonden op het moment van schrijven nog niet online.