Maar liefst vijf para triatleten stonden gisteren namens Nederland aan de start tijdens de SLT Arena Games in Londen. Verdeeld over verschillende categorieën bekleedden zij een aantal mooie posities. Jetze Plat won vol overgave binnen de categorie PTWC en bleef daarmee onder andere landgenoot Geert Schipper voor, die tweede werd. Met de Engelse Joshua Landmann op een derde plek werd dat helaas nét geen Nederlands podium, want Brendan Bischoff viel met een vierde plek buiten het podium.

De atleten begonnen hun race met een zwemonderdeel van slechts 300 meter, gevolgd door tien kilometer fietsen of handbiken. Tot slot moesten atleten nog twee kilometer rennen of rollen.

Met een gemiddeld wattage boven de 300 watt op de handbike maakte Plat tijdens het fietsen duidelijk dat niemand meer in zijn buurt ging komen. Plat finishte uiteindelijk in 19:09 minuut, waarmee hij de overwinning zonder enige twijfel veilig stelde. Schipper finishte 3:13 minuut later met een tweede plek, Landmann werd derde (+5:19) en 5:42 minuut achter Plat passeerde Bisschof als vierde de virtuele finishlijn.

Bij de dames in de categorie PTWC stopte Margret IJdema – die in deze categorie de enige deelnemer was – de klok met een nette tijd van 27:06 minuut. Nico van der Bergt pakte een vijfde plek binnen de categorie PTS4 – Male met een eindtijd van 32:33 minuut.

Overigens pakte Plat en IJdema ook in teamverband nog een prijs. Het evenement bevatte namelijk ook een teamelement, waarin atleten werden verdeeld over gelijke teams met atleten vanuit verschillende categorieën en zo samen streden voor de overwinning. Het team van Finley Jakes, Claire Cashmore, Oscar Kelly, IJdema en Plat trok de winst naar zich toe.