De één deed het met een ruimere marge dan de ander, maar de Australische Steve McKenna en Ellie Salthouse hebben afgelopen nacht (Nederlandse tijd, red.) Ironman 70.3 Geelong op hun naam geschreven. McKenna deed dat met minder dan een minuut voorsprong, terwijl Salthouse uiteindelijk meer dan vijf minuten speling op de klok had.

McKenna begon zijn wedstrijd nog met 1:44 minuut achterstand toen hij na 23:18 minuut uit het water kwam, want toen was de Nieuw-Zeelandse Trent Thorpe al een kleine twee minuten uit het water. Ook andere favorieten – waaronder Josh Amberger en Max Neumann – waren hem toen al voor. Op de fiets draaiden alle favorieten nog een beetje om elkaar heen, met zo rond een minuut aan verschillen, maar na zeventig kilometer kwamen de meeste favorieten definitief bij elkaar en ontstond er een kopgroep met ook Lachlan Kerin,Tim van Berkel en Tim Reed daar nog bij. Deze kopgroep van zeven begon gelijktijdig aan het looponderdeel.

De eerste 3.5 kilometer bleven Reed, McKenna, Van Berkel en Thorpe nog bij elkaar, maar daarna was het McKenna die de eerste verschillen begon te maken. Van Berkel was de eerste atleet die er af moest en niet veel later verloren ook Reed en Thorpe de aansluiting. Dit was ook precies de volgorde waarin de mannen uiteindelijk over de finish kwamen: McKenna pakte de zege na 3:46:46 uur, terwijl Thorpe 53 seconden later het zilver opeiste. Het brons ging dus naar Reed, die 2:37 minuut later dan de winnaar over de streep kwam.

Grotere verschillen vrouwenrace, Salthouse maakt verschil met lopen

In tegenstelling tot de winnaar bij de mannen, ging winnares Ellie Salthouse direct aan de leiding en zette de snelste zwemtijd neer: 25:01 minuut. Op dat moment zaten er nog drie dames in haar voeten: Amelia Watkinson, Penny Slater en Grace Thek. Door een fout in het chipsysteem leek het er even op dat Salthouse alle aansluiting in de wedstrijd verloor, maar de praktijk wees volledig anders uit: het was juist zij die samen met Watkinson een voorsprong pakte op de andere dames en tijdens het fietsen uiteindelijk een gat van bijna zes minuten wist op te bouwen op de eerste achtervolgsters. Bij het starten van de halve marathon was het dan ook duidelijk dat de strijd alleen nog tussen Salthouse en Watkinson zou gaan.

Uiteindelijk werd die strijd nergens meer spannend, want vanaf de eerste kilometer liep Salthouse aanzienlijk harder en wist ze haar voorsprong op Watkinson te vergroten. Het was dan ook Salthouse die na 4:09:30 uur kruipend van blijdschap over de finish kwam. Voor Watkinson lag 5:05 minuut later het zilver te wachten. Thek, die nog als vierde aan de 21.1 kilometer begon maar al snel Slater inhaalde, was goed voor het brons. Zij gaf 9:21 minuut toe op de winnares.