Nadat hij donderdag al de wereldtitel op de tijdrit veroverde, flikte Jetze Plat datzelfde kunstje vandaag opnieuw. Ditmaal in de wegrit van de Wereldkampioenschappen Paracycling. ,,Ik ben heel blij dat het gelukt is,” klinkt Plat opgelucht na zijn race.

Ondanks zijn eerdere optreden, stond Plat vandaag fit aan de start. ,,Ik was goed hersteld van de tijdrit. Ik wist dat ik in vorm was, mijn overwinning op de tijdrit gaf mij vertrouwen. Het was vandaag een kwestie van doen wat ik kan en geen fouten maken.”

De wegrit ging over precies hetzelfde parcours als de tijdrit, maar moest ditmaal vijf keer worden afgelegd wat zorgde voor een totale lengte van 68 kilometer. ,,Het was loodzwaar”, vat Plat zijn race kort samen.

(tekst gaat verder onder foto)

Jetze Plat reed met een gemiddelde van zo’n 40 kilometer per uur (Foto: Mathilde Dusol)

In de eerste twee ronden reed het peloton nog met een man of twaalf, maar na een klimmetje volgde een demarrage en kon Plat, samen met de Poolse Rafal Wilk afstand nemen. ,,Ik kon mezelf niet losrijden, want ik wist dat ik mezelf dan zou opblazen. De Pool was sterk en met zijn tweeën konden we een hoge snelheid behouden. Samen hebben we zo hard mogelijk gereden”, vertelt Plat, die wist wat hij van zijn concurrent kon verwachten. ,,Hij is lichter en kan hard bergop rijden, maar ik ben in het voordeel in de sprint, omdat ik meer vermogen kan trappen. Ik wist dat ik hem zou kunnen hebben als ik niets geks zou doen.”

In de eindsprint kon Plat maar liefst vijf seconden wegrijden van Wilk. Met een gemiddelde van zo’n 40 kilometer per uur kwam Plat na 1:40:35 uur over de finish. Wilk moest genoegen nemen met een tweede plaats in een tijd van 1:40:40. Beide mannen hadden een groot gat geslagen met de rest van de atleten en het duurde dan ook nog ruim vier minuten totdat de derde atleet de finish bereikte. De strijd om de derde plaats ging tussen de Duitse Vico Merklein en Oostenrijkse Thomas Fruhwirth, waarbij Merklein uiteindelijk aan het langste eind trok en vier seconden voor Fruhwirth finishte in 1:45:15. Geert Schipper eindigde op een zevende plaats in een tijd van 1:46:34.

(tekst gaat verder onder foto)

Jetze Plat is na een succesvol weekend twee wereldtitels rijker (Foto: Mathilde Dusol)

Na twee wereldtitels kan Plat nu eindelijk opgelucht ademhalen. ,,Het is bizar. Je werkt hier zo lang naartoe, knippert met je ogen en het is voorbij. Ik wilde heel graag twee keer winnen en ik ben heel blij dat het is gelukt.” Zijn prestaties zal hij vanavond nog even goed vieren, maar daarna zal het vizier gericht zijn op de WK Triathlon Gold Coast half september.