Hij voetbalt eigenlijk al zijn hele leven, vindt hardlopen en zwemmen leuk op recreatief niveau en speelde ook veel tennis: sportief is Jochem van Dillen zeker, maar nu staat hij voor een nieuwe uitdaging van een ander kaliber. Op 27 juni is hij één van de KiKa Extreme-deelnemers die aan de start staat van Ironman 70.3 Westfriesland. “Ik vond het meteen een hele toffe sport.”

Die conclusie trok van Dillen toen hij een tijdje op Aruba woonde en daar meedeed aan een Sprint Triathlon. “Ik had er een beetje voor getraind, maar vond Aruba ook wel een perfecte locatie om een eerste triathlon te doen. Vooral het zwemmen in de zee was pittig, maar ik was wel meteen verkocht. De afwisseling van de sport sprak me direct heel erg aan.”

Weer terug in Nederland werd die liefde voor de triathlonsport eigenlijk alweer vrij snel aangewakkerd, voornamelijk door een ploeggenoot uit zijn voetbalteam. “Die jongen deed mee aan de triathlon van Maarssen en toen heb ik me ook ingeschreven. Ondanks de zadelpijn had ik toen al een beetje het gevoel dat de afstanden best een beetje langer mochten zijn. Ik fantaseerde over een halve triathlon, maar dat kwam er toen nog niet van.”

Advertentie KiKa Extreme: ‘Dat wil ik doen’

Dat veranderde al snel toen Van Dillen een advertentie van KiKa Extreme voorbij zag komen, waarbij hij zag dat hij zich kon inschrijven voor Ironman 70.3 Westfriesland. “Dit wil ik doen: dat was het eerste dat in me opkwam. Natuurlijk heb ik het even met mijn vriendin overlegd, want trainen voor zo’n halve triathlon heeft best wat impact op je leven. Ik heb een drukke baan, twee jonge kinderen, dus soms is het een beetje passen en meten. Ik heb het geluk dat ik op zich het zwemmen, fietsen en lopen afzonderlijk wel kan: het is vooral de combinatie van die sporten die nu nog het grootste obstakel vormt.”

Begeleiding Tri2one Coaching

Na een tijdje op gevoel te hebben getraind en wat schema’s online te hebben geraadpleegd, nam Van Dillen toch het besluit om zich te laten begeleiden bij Tri2one Coaching uit Lelystad. “Zij zijn natuurlijk ook gekoppeld aan KiKa Extreme, dus ik heb ze gebeld, mijn verhaal uitgelegd en gevraagd wat zij daar eigenlijk van dachten. Inmiddels word ik er uitstekend begeleid en merk ik iedere week vooruitgang.”

Die vooruitgang zit hem ironisch genoeg niet per se in ‘harder’ trainen. “Ik liep best vaak langere afstanden en dan hard. Nu ik begeleid word, gaat dat veel meer gedoseerd en train ik ook op lagere tempo’s. Dan stuurde ik wel eens een berichtje of de tempo’s wel klopten, of misschien toch per ongeluk te laag waren. Dat maakte me eerst een beetje zenuwachtig, maar nu zie ik in dat het daadwerkelijk effect heeft.”

Een sportief doel voor Ironman 70.3 Westfriesland heeft Van Dillen dan ook zeker. “Het halen van de finish is het allerbelangrijkste, maar eigenlijk hoop ik op een sub 5:30 uur. Ik denk dat het lopen mijn sterkste punt gaat zijn.”

Inzetten voor KiKa Extreme: ‘Ik heb gezien hoe heftig het kan zijn’

Tegelijkertijd doet Van Dillen er dus alles aan om zich in te zetten voor KiKa Extreme en zo een bijdrage te leveren aan de genezing van zoveel mogelijk kinderen met kanker. “Een zoontje van een vriend van mij heeft kanker gehad. Gelukkig is hij nu al een paar jaar helemaal schoon, maar ik heb gezien wat een heftige periode dat voor hen als gezin was. Je hele wereld staat dan natuurlijk op z’n kop: het was ziekenhuis in, ziekenhuis uit.”

Dat verhaal gebruikt Van Dillen nu dan ook om zoveel mogelijk donaties te werven. “Natuurlijk heb ik dat gevraagd en mijn vriend heeft dat met zijn vriendin overlegd. Ze vinden het heel mooi dat ik dit nu doe en hopen natuurlijk dat ik zoveel mogelijk geld ophaal. Dat is natuurlijk ook het doel: iedere bijdrage helpt en is belangrijk.”

‘Misschien nadenken over een hele’

Ondertussen droomt Van Dillen ook al over zijn volgende sportieve uitdaging. “Als deze wedstrijd goed bevalt, wil ik wel gaan nadenken over een hele. Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen, maar het lijkt me leuk om daar naar toe te werken.”

Eerder dit seizoen las/zag je al de verhalen van:

Dunya Ruiter

Dennis Ouwerkerk

Rianne Vahl