Joep Staps vond met de winst van Cross Duathlon Ameland zojuist de bevestiging dat hij op de goede weg zit: ,,Ik heb veel geïnvesteerd deze winter, met een hoogtestage in Zuid-Afrika en Kenia. Het trainen gaat goed en ik word steeds sterker. Als dit dan bevestigd wordt is dat fijn; want je kan wel investeren, maar het moet er nog wel uitkomen.” Gelukkig voor Staps gebeurde dat dus vandaag op het waddeneiland. In een tijd van 1:52:18 legde Staps de acht kilometer lopen, 27 kilometer fietsen en vier kilometer lopen als snelste af. Hij bleef daarmee onder andere Arie de Jong (+6:26) en Ricardo Scholten (+8:17) voor.

,,Het was echt genieten”, blikt Staps vol enthousiasme terug op zijn race. ,,Zowel met lopen als met fietsen. Gewoon een toffe race was het.” Echt een beeld van het wedstrijdverloop heeft Staps echter niet. ,,Ik liep in het begin op kop en ik finishte als eerste, dus ik heb eigenlijk een slecht beeld van wat er achter mij is gebeurd.” Behouden starten was in ieder geval een belangrijk onderdeel van het wedstrijdplan vandaag. En dat lukte: ,,Ik zat eigenlijk een beetje te chillen en toen liep er iemand net achter mij. We hebben samen het eerste rondje gelopen. Het tweede rondje van vier kilometer versnelde ik en toen was hij los. Erik Negerman (die uiteindelijk als tiende finishte, red.) kwam terug en zat vlak achter mij met de wissel.”

Een spannende wedstrijd werd het alsnog niet: ,,Met fietsen heb ik geprobeerd de wedstrijd hard te maken en door te trappen. Dat is eigenlijk wel gelukt, maar wat het voor mijn voorsprong deed weet ik eigenlijk niet.” Eenmaal in de tweede wissel, met de laatste vier kilometer lopen in het vooruitzicht hoorde Staps hoe het ervoor stond. ,,Ik hoorde ze omroepen dat het gek moest lopen wilde ik niet winnen. Maar je wint natuurlijk pas als je finisht, dus ik heb de tweede run nog goed doorgelopen.”

Bij de dames werd de wedstrijd gewonnen door Linda van Vliet in een tijd van 2:09:07. Alieke Hoogenboom finishte als tweede (+1:54) en met Sanne van Paassen – de winnares van vorig jaar – was het podium compleet (+4:58).