Haar focus ligt totaal niet op het crossen en eigenlijk ook niet op nationale wedstrijden, maar toch won Jony Heerink vanmiddag het NK Cross Duathlon in Austerlitz. Met ogenschijnlijk gemak, want eigenlijk nergens hoefde Heerink heel diep te gaan. ,,Deze race is in mijn achtertuin en wilde ik eigenlijk al jaren graag doen. Dit keer kon ik hem mooi inpassen en dat heeft goed uitgepakt”, is haar eerste reactie nuchter.

Overigens was het nog maar de vraag of Heerink in goede vorm was. De afgelopen week was ze een beetje ziek, maar met haar vorm bleek al in de eerste run niks mis. ,,Een aantal dames ging hard van start, dus die heb ik lekker laten gaan. Ik wilde niet te gek doen tijdens de eerste run, niet te diep gaan en vooral ontspannen lopen. Na een paar honderd meter had ik iedereen al bijgehaald en in de wisselzone had ik een voorsprong van ongeveer twee minuten.”

Daardoor kon Heerink redelijk relaxed beginnen aan de 22 kilometer op de mountainbike. ,,Ik wist niet zo goed wat het niveau was van de dames hier, maar heb ook weer ontspannen proberen te fietsen. Misschien dat ik een beetje voorsprong heb verloren op de fiets, maar ik had meer dan voldoende over om de laatste run niet meer alles te hoeven geven. Eigenlijk ging het allemaal heel erg lekker vandaag.”

Waar Heerink de laatste tijd vooral uitkwam in internationale wedstrijden op het hoogste niveau, was dit NK in Austerlitz net even wat anders. ,,Ik zie deze titel als een mooi extraatje. Ik kom van wedstrijden waar het niveau zo extreem hoog is en waar ik er regelmatig afgezwommen word, dus dan is het ook wel eens lekker om weer een nationale wedstrijd te winnen. Ik vind dit ook gewoon leuk om te doen: racen in eigen land, tussen de mensen die je kent.”

Waar Heerink het goud pakte, werd titelverdediger Linda van Vliet uiteindelijk tweede. Het brons was voor Eefje Ottevanger. Een verslag van de mannenrace kon je eerder al op onze website lezen. Rody Kroon pakte daar de Nederlandse titel.