Hij komt pas net kijken binnen de duathlonwereld, Rody Kroon komt immers uit het fietsen, maar toch pakte hij eerder vandaag de Nederlandse titel Cross Duathlon. Daar verbaasde hij vooral zichzelf mee. ,,Ik hoopte bij de eerste twee te finishen en me zo te plaatsen voor het EK voor beloftes, dus dit resultaat is gewoon geweldig. Eindelijk komt het er een keer uit. Ik had een perfecte race.”

De blijdschap straalt van Kroon af en zo gek is dat ook niet. ,,Ik draai natuurlijk nog niet zo lang mee en heb, op Pijnacker na, geen enkele race gewonnen. Je weet dus ook dat er altijd betere gasten zijn en mensen zien dat dan ook zo: je presteert goed, maar komt bijna nooit verder dan plaats drie of vier. Vandaag laat ik zien dat ik het wel kan. Man, dat voelt heel goed.”

Op voorhand wist Kroon dat hij het gedurende de eerste run af zou moeten leggen tegen Joep Staps, de uiteindelijke nummer twee, en dat gebeurde ook. ,,Hij had een gaatje van ongeveer 20 seconden, maar op de fiets zat ik er al snel bij en ik wist dat ik hem daar kon hebben. Het was dan ook mijn plan om een gaatje te slaan, dat gat vervolgens zo groot mogelijk te maken en dan te hopen dat het voldoende was om die niet meer uit handen te geven tijdens het laatste looponderdeel.”

Uiteindelijk had Kroon er twee aanvallen voor nodig om weg te rijden. De eerste werd gepareerd, maar bij de tweede kwam hij los van onder andere Staps en ook Joey van ‘t Verlaat, de uiteindelijke nummer vier. ,,Tijdens het lopen was het vervolgens ‘alles of niks’ en volledig sterven. Mijn grootste zorg was Joep, die maar 22 seconden achter me zat. Pas tien meter voor de finish durfde ik om te kijken en wist ik dat ik ging winnen. Ik ben zó blij en opgelucht. Voor mijn eigen zelfvertrouwen is dit heel goed.”

Tijdens zijn trainingskampen in aanloop naar het NK, was het credo van Kroon ‘alle ballen op Austerlitz’. Vandaag moest het gebeuren. De blijdschap is dus logisch. ,,We hebben net taart gehaald, dus we gaan het nu ook echt even vieren.”